Főemlős védelmi stratégia – védelem a magasban

2023. november 21.

Hírek

Már az ókorban is igyekeztek sziklára építeni a várakat, hogy nehéz legyen bevenni őket, és Dobó István dolgát is segítette a többszörös túlerőben lévő törökökkel szemben, hogy az utóbbiaknak fölfelé kellett támadniuk. Így vannak ezzel a csimpánzok is.

Szívtelennek tűnik, de hatékony stratégia: a széki lile tojó számára előnyös a fiókák elhagyása

2023. február 19.

Hírek

A parti madarak utódgondozása rendkívül változatos, a széki liléknél például sokszor a tojó dezertál (vagyis hagyja el a fészekalját), hogy újabb családot alapítson. Az e viselkedést meghatározó viselkedésökológiai és evolúcióbiológiai tényezőket tárja fel a magyar és brit kutatók által írt, az Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány.

Az ember után a legtöbb barátja a delfinnek van

2022. szeptember 1.

Hírek

A homo sapiens evolúciós sikere nem azon múlott, hogy erősebb vagy okosabb volt, mint más fajok, hanem, hogy képessé vált közösségben gondolkodni és cselekedni. Nem külön-külön lettünk a teremtés koronái, hanem törzsközösségekben, nemzetségekben és országokban.

Az erdők királynőjének titkos élete

2022. február 24.

Hírek

Védett is meg nem is a gerle méretű, földigilisztákat fogyasztó, szuper látású, és olyan kiválóan rejtőzködő „vadászkedvenc”, hogy még a vadászkutyák sem mindig tudják kiszagolni őket. 15 erdei szalonkát műholdas jeladóval kutatják a MATE szakemberei. A meglepő eredményekről Dr. Schally Gergely mesélt podcastunkban.

Rémszemmel az ablaktörő madarak ellen

2022. február 17.

Hírek

A költési időszak közeledtével máris számítani lehet ablakokat, autókat „támadó” – valójában a saját tükörképükkel harcoló madarakra, de a probléma könnyen kezelhető.

Végzetes lehet a kockás mézevő feledékenysége

2021. március 19.

Hírek

Az énekesmadarak párválasztásában nagy jelentősége van a hímek párzási énekének, mely fontos információkat tartalmazhat az egyedek fizikai kondíciójáról, egészségi állapotáról, sőt korábban szerzett tapasztalataikról is. Az udvarló énekük feledésbe merülése okozhatja egy ausztrál madárfaj kihalását.

A kenyai elefántokat az emberek késztetik több károkozásra

2021. február 9.

Hírek

Komoly fenyegetést jelent az elefántokra Kenyában, hogy a települések és mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt az emberekkel való konfliktusok száma növekedik. Lydia Tiller, a Durell Egyetem ökológusa és kollégái új tanulmányukban azt írják, a világhírű kenyai Masai Mara Nemzeti Park környékén járó elefántok a védett területhez egyre közelebb és egyre gyakrabban pusztítják a termést – számol be a Phys.org.… Tovább »