Elmaradt a Közös Agrárpolitika valódi zöld fordulata

2021. július 12.

Hírek

A napokban az uniós országok képviselői, az Európai Parlament és az Európai Bizottság megegyeztek az Európai Unió következő időszakra érvényes Közös Agrárpolitikájának kereteiről. Tovább az elmulasztott lehetőségek ösvényén – érdemi környezeti garanciákat nélkülöző döntés született a Közös Agrárpolitika jövőjéről.

Az EP sem támogatja a vegyszerhasználatot az ökológiai célterületeken

2017. június 20.

Hírek

Úgy tűnik, hiába nyomult a vegyipari lobbi, az Európai Parlament nem támogatta azt, hogy feloldják a növényvédő szerek közelmúltban javasolt tilalmát az ökológia célterületeken, vagyis a művelt területeken a biológia sokféleség megőrzésére kijelölt földrészleteken.

A V4 országok agrárkamarái nem támogatják a CETA-t

2016. október 4.

Hírek

A visegrádi négyek (V4) agrárkamarái nem támogatják az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezménynél (TTIP) pedig azt szorgalmazzák, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Uniós csapás a GMO-kra

2015. március 3.

Hírek

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl minden tagország saját hatáskörben dönthet a genetikailag módosított (GMO) növények termesztéséről. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tagállam akkor is megtilthatja a GMO -k használatát, ha azokat uniós szinten engedélyezik.A tagállami szintű tiltás bevezetésének Magyarország az élharcosa.

Beigazolódnak a legrosszabb félelmek: az EU új agrárpolitikája káros a természetre

2014. június 23.

Hírek

„Az EU nem tartotta be azt az ígéretét, hogy zöldebbé teszi a közös mezőgazdasági politikát (CAP)” – ezt állapítja meg „Az EU mezőgazdasági reformja nem szolgálja a biológiai változatosságot” címmel a Science magazinban megjelent értekezés, melynek szerzői vezető európai tudósok, gyakorló természetvédelmi szakemberek, továbbá agrárpolitikával foglalkozó szakértők, közöttük Trees Robijns, a BirdLife európai uniós mezőgazdasági… Tovább »

Közpénzt közjavakért? Elfuserált uniós agrárzöldítés?

2014. június 12.

Hírek

A Science tudományos folyóiratban a napokban megjelent cikk alapján vezető európai kutatók és szakértők állítják, hogy “Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának zöldítése nem váltotta be a korábbi ígéreteket”.

Mire mennek a vidékfejleszés százmilliárdjai?

2013. augusztus 1.

Hírek

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezetét, így megkezdődhet annak társadalmi egyeztetése. Az MME természetvédelmileg aggályosnak látja a 3 milliárd euró társfinanszírozású program tervezetét.

Szigorúan védett parcellák

2013. március 19.

Hírek

Kevés bonyolultabb és érzékenyebb dolog van az EU-s ügyek sorában, mint a Közös Agrárpolitika (KAP). A március 13-i európai parlamenti szavazást megelőző hetekben súlyos viták zajlottak a tagállamok, az Európai Bizottság és az EP között.

Kifakult az uniós zöld költségvetés

2013. február 19.

Hírek

Nem sok innovativitásról tesz tanúságot az Európai Unió Tanácsa által február elején elfogadott uniós költségvetési javaslat. Ezentúl a tagállamok szabadon határozhatják meg, mit értenek “Zöld KAP” alatt, így nyitva áll az út a környezetkárosító gazdálkodási módok további támogatásához, sőt azok “zöldre mosásához” is.