Válaszúton a magyar kormány: megvédi vagy tovább pusztítja természeti kincseinket?

2021. február 5.

Hírek

Az Agrárminisztériumban megkezdődött a munka a Nemzeti Biodiverzitás Stratégián, ami a következő tíz évre meghatározza a természet védelmének itthoni irányvonalait. Ha ez egy olyan dokumentum lesz, amely nem tartalmaz konkrét vállalásokat és nem építi be az uniós biodiverzitás stratégiában kijelölt szigorú célszámokat, akkor az egyértelműen mutatja, hogy a természet védelme nem érdeke a magyar kormánynak.

Segélykiáltás a természettől: fogynak a madaraink!

2020. november 29.

Hírek

A madárpopuláció változása a természeti sokféleség (biodiverzitás) változásának egyik legjobb indikátora. Ez a mutató pedig vészjeleket ad: az európai madárlétszám – elsősorban a mezőgazdasági termelés térfoglalása és a mesterséges növényvédő szerek intenzív használata miatt – évek óta folyamatosan csökken.

Az uniós agrárpolitika árnyoldalai

2014. augusztus 7.

Hírek

A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány, amelyet Báldi András Lendület-csoportvezető, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója társszerzőként jegyez.

Invazív fajok: évi 12 milliárd eurós kár

2013. február 24.

Hírek

Több mint tízezer, szándékosan vagy akaratlanul a természetbe engedett idegen faj vetette meg lábát Európában, közülük legkevesebb 1500 veszélyt jelent Európa biológiai sokszínűségére – olvasható egy friss tanulmányban.

A magyar EU elnökség eredményei biodiverzitás és GMO témakörben

2011. július 11.

Hírek

Májusban az Európai Bizottság közzétette az EU 2020-ig szóló Biodiverzitás Stratégiáját, júniusban pedig az Európai Unió és további 12 tagállam aláírta a genetikai erőforrásokról szóló Nagoya Jegyzőkönyvet. Emellett a Bizottság új „GMO-javaslatcsomagot” is benyújtott.