Klímasegélyt adhat állampolgárainak az unió

2021. július 25.

Hírek

Új, szigorúbb kibocsátás-csökkentést tervez az Európai Unió, a cél 2050-re elérni a karbonsemlegességet. Vékony a jég, a szennyező fizet elve nem érvényesül maradéktalanul, az energiaárak növekedése várható, de a rászorulók támogatásokat, sőt, kifejezetten segélyt is kaphatnak a Fit for 55 javaslatcsomag szerint.

Megint vétózna Orbán – most éppen a jövőnket

2021. július 22.

Hírek

Az időzítés kegyetlen. Világszerte és hozzánk nagyon közel is (!) tragédiák sorozatát okozzák egyértelműen a klímaváltozással összefüggő időjárási szélsőségek, Magyarországot egyszerre sújtják a példátlan hőhullámok és a néhány óra alatt több havi csapadékot a nyakunkba zúdító, özönvízszerű esőzések, de nem látnak tovább az orruknál.

Magyarország nem támogatja az európai klímavédelmi javaslatcsomagot

2021. július 21.

Hírek

Az Európai Bizottság (EB) klímavédelmi javaslatcsomagja nagy terhet jelentene a háztartásoknak, ezért ezt ilyen formában Magyarország nem tudja támogatni – mondta Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az uniós környezetvédelmi minisztereinek nem hivatalos tegnapi találkozóján a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Az Orbán-kormány elbuktatja az EU 55%-os kibocsátáscsökkentési tervét

2021. július 15.

Hírek

A magát zöldnek láttató magyar kormány ugyan támogatná az EU 55%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célját, de szerintük ebben a formában elfogadhatatlan a javaslat, mert a rezsicsökkentés eredményeit támadná, a lakások és autók tulajdonosaival fizettetné meg a kibocsátáscsökkentés költségeit. Mivel csak egyhangúlag lehet megszavazni ezt a javaslatot, és Magyarország így vétózni fogja, ebben a formában ez Gulyás szerint… Tovább »

Íme az uniós klímacsomag. Durva változásokat vezetnének be a döntéshozók

2021. július 15.

Hírek

Ha elindul az unió által tervezett karbonvám, sok kereskedelmi partner „hisztizhet”, és a már így is rekordmagas áramár még jobban elszállhat, mert drágább lesz az import. Alighanem ezt az árat megéri a hasznos intézkedés. A karbonvám alapvetően tisztábbá és igazságosabbá teheti a világot.

Emissziókereskedelmi hungarikum

2011. október 15.

Hírek

Magyarország számára a klímavédelemben mintegy 3,9 millió, a kiotói klímavédelmi megállapodás alapján 2008-ra keletkeztetett úgynevezett Removal Units (RMU) állhat rendelkezésre, amit értékesíthet – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Ingyen kvóta a nagy áramtermelőknek

2011. október 8.

Hírek

Magyarország benyújtotta az Európai Bizottságnak az átmeneti derogációs kérelmet, amelynek jóváhagyása esetén átmeneti időre bizonyos mennyiségű szén-dioxid kvótát ingyenesen kaphatnak meg magyarországi áramtermelő létesítmények. Az AES három létesítménye, a Bakonyi, az EDF, az Alpiq, az E.ON három létesítménye, az Electrabel, a Dunaferr, az RWE és a Pannonpower áramtermelő egységei kapnának ingyenesen kvótát.