Miért ilyen magas a légszennyezettség Európában?

2022. január 17.

Hírek

Európában évente 400 ezer ember hal meg idő előtt. A szennyezett levegő, amit az európai városokban szívnak magukba, megöli őket. Ez a szám annyira megdöbbentett, hogy ez indította el legújabb kutatásomat az Euronews Witness műsorában. Hans Von der Brelie riportja.

Nagy az egyetértés az EU áfacsökkentési tervéről

2022. január 2.

Hírek

A magyarok többsége támogatja, hogy csökkentsék a klímavédelmi szempontokból hasznos termékek áfakulcsát, pl. kerékpárok, a környezetbarát fűtési rendszerek és a magánlakásokba és középületekbe telepített napelemek. Sokan még a bioélelmiszerekre és csomagolásmentes termékekre is kiterjesztenék a szabályozást.

3 milliárd fa ültetése online számlálóval

2021. december 12.

Hírek

December 9-én az Európai Bizottság az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA) közösen közzétett egy adatgyűjtő eszközt – MapMyTree -, amellyel minden szervezet csatlakozhat ahhoz a vállaláshoz, hogy 2030-ig további hárommilliárd fát ültetnek, regisztrálhatják és feltérképezhetik ültetett fáikat, hogy az uniós célt elérő fákat számolják.

Mit tehet az Európai Unió a globális éghajlati válság ellen?

2021. szeptember 25.

Hírek

Az éghajlatváltozás tényét és az ezzel kapcsolatos teendők sürgető voltát a társadalom többsége már elfogadja. A konkrét fellépés viszont már sokkal nagyobb kihívást jelent, mert a hatékony válaszok megtalálásához és meglépéséhez alapjaiban kell átalakítani gazdasági és társadalmi rendszereinket.

Íme az Európai Bizottság új stratégiája az európai erdők védelmére és helyreállítására

2021. július 17.

Hírek

Az Európai Bizottság elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul – tájékoztatott az uniós bizottság.

Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

2021. június 15.

Hírek

Újabb figyelmeztetést kapott a magyar kormány a Fertő tavi beruházás miatt. Az UNESCO múlt heti üzenete után egy, az Átlátszó szerkesztőségéhez eljuttatott levél szerint a sok milliárd forintos természetpusztító projekt miatt az uniós kötelezettségszegési eljárások “előszobáját” jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot indított az Európai Bizottság. Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli,… Tovább »