Az EU országaiban jelentősen nőtt az újrahasznosítás aránya, de a folyamat lassul

2023. november 26.

Hírek

A hulladék újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet tölt be az elsődleges erőforrások fogyasztásának csökkentésében. 2020-ban az EU-ban termelt hulladék 9%-a volt köthető a háztartásokhoz; a legnagyobb arányok az építkezések (37,5%), valamint a bányászat és kőfejtés (23,4%) esetén fordultak elő.

A városok közvetlen finanszírozása: a demokráciának és a klímának is jó!

2023. október 10.

Hírek

A városok jobb uniós finanszírozása hozzásegítheti az EU-t közös célkitűzéseinek gyorsabb eléréshez, és a jogállamisági konfliktusokban is hasznára válhat – állítja egy Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK EP-listavezetőjének társszerzőségével készült közelmúltbeli tanulmány. A közvetlen támogatások növelésétől a beragadó EU-s pénzek újraosztásán át a városi fejlesztési pénzekről szóló döntéshozatal tagállami kormányzatinál alacsonyabb szintre delegálásáig számos… Tovább »

Mostantól elkobozzák az oroszok autóit, ha behajtanak az EU-ba

2023. szeptember 12.

Hírek

Se magáncélra, se üzleti célra nem hozhatják be orosz állampolgárok az autóikat az Európai Unió területére. Az EU korábban frissítette az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók listáját, de a szövegből nem volt egyértelmű, hogy a nem luxusjárműként besorolt autókat el kell-e kobozni. Most ezt egyértelműsítették.

A spanyol-belga-magyar EU elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

2023. augusztus 6.

Hírek

Spanyolország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez nekünk amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?

Nő az EU olajfogyasztása – az éghajlat kárára, Oroszország örömére

2023. július 21.

Hírek

Amióta az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, nem csökkent a kőolajfogyasztása, ráadásul az orosz olaj továbbra is eljut az EU-ba, csak kerülőúton. Ezt állapította meg az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) friss tanulmánya.

Rossz hír az olivaolaj kedvelőknek

2023. június 7.

Hírek

Óriási a visszaesés a termelésben a spanyolországi aszály miatt, és javulás sem várható. Az Európai Unió előrejelzése drámai visszaesést, és ennek következtében nagy áremelést jósol.