A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

2021. április 27.

Hírek

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik – hívják fel a figyelmet szakemberek.

Az európai bölény már nem veszélyeztetett faj

2021. január 20.

Hírek

Az európai bölények populációja eléggé megnőtt ahhoz, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) eltávolíthassa a veszélyeztetett fajok listájáról. A 2003-as 188-ról mára több mint 6200-ra nőtt az európaibölény-állomány. A faj besorolása már nem „sebezhetőnek” , hanem „fenyegetettség határán” lévőnek minősül.

Turistára támadt a bölény

2020. szeptember 7.

Hírek

A kelet-lengyelországi Bialowieza természetvédelmi terület munkatársai egy hím bölény keresésére indultak, miután az állat megtámadott egy turistát.

Bölényeket telepítettek az Őrségbe

2019. november 10.

Hírek

Európai bölényekkel népesítették be az Őrségi Nemzeti Park egy hetven hektáros, fokozatosan újra vadonná alakuló területrészét – közölte Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

Giga erdőirtást terveznek a lengyelek a bölények menedékén

2016. március 26.

Hírek

Elképesztően nagy erdőirtás készül Európa utolsó őserdejében. A lengyel kormány nagy mértékű erdőirtást hagyott jóvá Európa utolsó ősi eredetű erdejében, a Białowieża-erdőben. Ez az egyetlen olyan európai terület, az európai bölény még szabadon él.

Diákok látták meg elsőként a 18 kilós szarvasi újszülöttet

2015. július 12.

Hírek

Szenzációs születésnapi ajándékkal örvendeztette meg egy lakója az egy éve megnyitott Körösvölgyi Állatpark munkatársait – az itt élő európaibölény-párnak kisborja született. A kicsi bika egészséges, 18 kilós, azonnal lábra állt, hamarosan a látogatók is találkozhatnak vele.

28 európai bölény szabadon barangol a Déli-Kárpátokban

2015. június 24.

Hírek

Kontinensünk legnagyobb szárazföldi emlőse, az európai bölény, egy éve visszatért régi élőhelyére a Déli-Kárpátokban. 1 év után az állatok száma megduplázódott, miután június 12-13-án másodszor is sor került néhány példány szabadon engedésére. Az esemény újabb lépést jelent a szabadon barangoló bölények életképes populációjának létrehozásához itt, ezen a nagy kiterjedésű Natura 2000 területen.

Egyre több bölénygulya legelészik szabadon

2014. január 14.

Hírek

Tavaly Csehországban, idén várhatóan Lengyelországban engednek szabadon bölényeket. Bár bíztatóak a természetvédők eredményei, ahhoz hogy biztos lábon álljon a világ bölénypopulációja a mostani 4500 helyett, 10 ezer bölényre lenne szükség.

Őshonos állatokat telepítettek a Kaukázusba

2012. október 22.

Hírek

Perzsa leopárdokat kapott tegnap Portugáliából a Szocsi közelében lévő Kaukázusi Természetvédelmi Terület. A szakemberek bíznak benne, hogy a Kaukázusban valaha őshonos vadállatok ismét elszaporodnak a régióban. A Karacsáj-Cserkesz Köztársaság védett területein az európai bölényeket telepítik újra.