Egyre rosszabb állapotban van a Balti-tenger

2023. november 14.

Hírek

A Balti-tenger nincs jó állapotban. Túl meleg, és túl sok oda nem tartozó tápanyag került bele, melynek fő forrása a mezőgazdaságban eluralkodott túltrágyázás, ezért a halaknak nincs elegendő oxigénjük. Egy különösen szép helyen, a dániai Vejle-fjordban a tenger szinte már kihalt.

Klímaváltozás és algavirágzás

2023. október 26.

Hírek

Az Egyesült Királyság legnagyobb édesvízi tavában idén nyáron minden idők legrosszabb szintjét érte el az algavirágzás. Lough Neagh tóban – egy Észak-Írországban található tó, amely nagyobb, mint Málta- a kékalga virágzása indult meg nagy területen, amely negatív hatással lehet az emberekre, növényekre és állatokra.

Aggasztóan nőnek a partmenti algamezők

2023. március 6.

Hírek

Az algavirágzásokat a műholdak segítségével több évtizede nyomon követhetjük, egy új kutatás elemezte az elmúlt 2 évtized megfigyeléseit. Eszerint nőtt a partok közeli algavirágzások kiterjedése és gyakorisága.

A vízhiány mellett az elérhető víz minősége is veszélyben az éghajlatváltozás miatt

2022. július 23.

Hírek

Jelenleg a világ népességének negyede nem jut biztonságos ivóvízhez, és az éghajlatváltozás hatására fokozódó szélsőséges időjárási események is kockázatot jelentenek a vízminőségre. A permafroszt olvadása, a gleccserek visszahúzódása, a víztestek melegedése, az árvizek, erdőtüzek fokozódása és az eróziós folyamatok is káros hatással vannak a megmaradó ivóvízkészleteinkre.

Ne etessük a vízimadarakat! – figyelmeztet az MME

2022. június 22.

Hírek

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

Szembe köpött minket a természet

2021. június 13.

Hírek

Régóta szennyezték a Márvány-tengert, nem a semmiből jött a visszataszító nyálka az Isztambulhoz közel eső partnál.

A nagy amerikai folyók csaknem harmada elszíneződött

2021. január 8.

Hírek

Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben – állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették eredményeiket.

A hőhullámok és a Balaton algásodása

2020. október 3.

Hírek

A tó vize erőteljesebben algásodik a rövid, intenzív kánikulai időszakok hatására, mint amit a századfordulóig prognosztizált éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozna – derül ki a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) átfogó kutatásának előzetes eredményeiből.

Eutrofizálódnak a világ édesvizei

2019. október 15.

Hírek

Világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás az elmúlt három évtizedben – állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai.

Mekkora katasztrófa kell a kormánynak, hogy végre beinduljon a Balaton kutatásának megújítása?

2019. szeptember 25.

Hírek

Egyelőre a kutatók sem tudják, mi okozhatta a nyár végén megfigyelt óriási mértékű algainváziót a Balaton nyugati medencéjében. A Balaton jó ökológiai állapotának biztosításában a vízszintszabályozás kulcsfontosságú, ám ennek kutatása a beígért finanszírozás elmaradása miatt egyelőre nem indulhatott el. Talán a mostani algainvázió kellő figyelmeztetés lesz a döntéshozóknak, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának… Tovább »