Klímaváltozás és dezinformáció: évtizedek óta nagy sikerrel vesznek hülyére minket

2023. október 22.

Hírek

Az ukrajnai, és most az izraeli háború is újult erővel mutatta meg, hogy mire képes a dezinformáció, azonban a fosszilis iparág már lassan 50 éve tudatosan hátráltatja a klímaváltozás mérséklésére irányuló cselekvést, meglehetősen nagy sikerrel, sokszor változatlan recept szerint. A klímaváltozáshoz kapcsolódó dezinformációk főbb megállapításai és rövid összefoglaló:

Az Exxon és a Chevron részvényesei klímagyilkosok

2023. június 1.

Hírek

A két legnagyobb amerikai olajkitermelő, az Exxon és a Chevron részvényesei túlnyomó többségben elutasították a szigorúbb kibocsátáscsökkentésre irányuló felhívásokat, ezzel több mint egy tucat éghajlattal kapcsolatos javaslatot dobtak vissza.

Cola puska petpalack

2021. december 17.

Hírek

Tényleg a szennyező fizet, vagy ez is csak egy újabb szlogen a Fidesztől? Megkérdezték a kormányt, mennyit fizet a Coca-Cola környezetszennyezés miatt, a válasz: adótitok.

Régebb óta hazudnak az álszent olajmultik

2021. március 19.

Hírek

Míg tudományosan elfogadott tény csak az 1980-as évek végén lett az, hogy az olajipar és az autók óriási egészségügyi és környezeti károkért felelősek, de most kiderült, hogy a nagy olajcégek akkor ezt már évtizedek óta titkolták.

Romba dőlhetnek Orbán oroszoktól való függetlenedési tervei

2019. november 23.

Hírek

Nagyon fontos hírek láttak napvilágot az Exxon Mobil háza tájáról, ugyanis a legnagyobb amerikai olajtársaság megválna az Európában lévő olaj és gáz kutatás-termelés eszközeitől. Komoly energetikai átalakulás történhet ezzel a kontinensünkön, ez pedig Magyarország gázellátására is rányomhatja a bélyegét, mellyel növekedhet az oroszoktól való függésünk.

Lemarad az Exxon a zsíros orosz falatról

2017. április 23.

Hírek

Nem kutathat olajat Oroszországban az amerikai multi. Az Oroszország elleni szankciók miatt van a tiltás, és eddig kivételt kapott a cég, de most nem, mivel korábbi vezetője lett az amerikai külügyminiszter, így rosszul mutatna a dolog.

Az ExxonMobiltól kopizott a Fehér Ház

2017. március 7.

Hírek

Nem csak külügyminisztert adott Trump kabinetjébe a világ legnagyobb magánkézben lévő olajvállalata, az ExxonMobil, hanem a jelek szerint egy egyszerű sajtóközleményt sem tudnak megírni az óriáscég nélkül.

A Rockefellerek is kifarolnak az olajból

2016. április 3.

Hírek

Már a Rockefeller örökösök sem hisznek az olajban: a családi alapítvány kivonul az ExxonMobilból, mivel úgy vélik, józan ember nem fektet most pénzt a földi életet veszélyeztető fosszilis energiákba.

Amerikai orosz rulett a természet ellen

2015. november 7.

Hírek

New York állam legfőbb ügyésze vizsgálatot kezdeményezett, hogy a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, az Exxon Mobil megpróbálta-e úgy manipulálni a közvéleményt, hogy a klímaváltozás valódi veszélyeiről kevesebb derüljön ki, illetve, hogy elhallgatta-e a részvényesei elől, hogy a klímaváltozás hosszabb távon kockázatosabbá tehetik az olajipart.