Behálózza Romániát a faipari maffia

2020. március 14.

Hírek

Románia északi részén, Suceava megyében, a Kárpátok lejtőin terül el Európa egyik utolsó nagy természetes erdeje. És ez az úgynevezett favágó maffia működési területének egyik központja. Az illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezetek több ezer hektár természetes erdőt vágtak már ki, és legalább két erdészt megöltek.

Soha nem látott növekedés a fatermékek előállításában

2019. december 21.

Hírek

A legfontosabb fatermékek (a hengeresfa, fűrészáru és falemez) globális termelése és kereskedelme az eddigi legnagyobb szintre bővült 1947 óta, mióta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nyomon követi az erdészeti statisztikákat.

Kínaiak tarolják le a szibéria tajgát

2019. április 13.

Hírek

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat. A kiszólásra az adhatott okot, hogy Szibériában és az orosz Távol-Keleten egyre gyakoribbak a tiltakozások az erdőségek kiirtása miatt.

Fastatisztikák – fakörkép

2019. január 18.

Hírek

A fa könnyű megmunkálhatósága, széleskörű felhasználása kiváló szolgálatot tett az elmúlt évezredek során, ám szerepe jelen korunkra igencsak át- és felértékelődött.

Vita a székelyföldi erdők védelméről

2013. július 28.

Hírek

Szenvedélyes vita alakult ki a székelyföldi erdők védelméről a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tegnap Tusnádfürdőn, egy Sepsiszentgyörgy mellé tervezett faipari nagyberuházás kapcsán. Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozógyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

Európa utolsó vadonjainak egyike veszhet el Kovásznában

2013. április 28.

Hírek

Réty egy kicsiny, alig másfélezer lelket számláló falu Erdélyben, Kovászna megyében. Közigazgatásilag úgynevezett „községközpont”, hozzá tartoznak Komolló, Bita, Egerpatak és Szacsva falvak, így együtt lépik át a 2000 főt. Sepsiszentgyörgy 12 kilométert, Kovászna 20 kilométert megtéve a 11-es főúton érhető el.