A sarlófecskét, a sárszalonkát és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti

2021. október 14.

Hírek

Frissítették a veszélyeztetett fajokat összegző vörös listát, melynek összeállításán több ezer szakértő és önkéntes dolgozik, és az derült ki, hogy több madárfaj is komoly bajban van. Minden ötödik európai madárfajt a kihalás fenyeget. A BirdLife International elemzése során 544 őshonos madárfaj sorsát vizsgálják a kontinensen. A legutóbbi, 2015-ös elemzésük óta három faj el is tűnt… Tovább »

Kihalt a királyharkály 22 másik fajjal együtt

2021. szeptember 30.

Hírek

Az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata (FWS) bejelentette, hogy kihalt a királyharkály, más néven elefántcsontcsőrű harkály és 22 másik faj, köztük halak és más állatfajok.  Az FWS azt javasolja, hogy vegyék le őket a veszélyeztetett fajok listájáról.

Így őrizte meg a cellulóz a tasmán tigrist

2021. szeptember 9.

Hírek

A 80 másodperces, színezett filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be, amelyet a 85 éve elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartanak. Benjamin volt a faj legutolsó ismert, fogságban élő példánya.

Kihalás szélén a világ fafajainak harmada

2021. szeptember 2.

Hírek

A világ 17 500 fafajának csaknem egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye, több száz a kipusztulás szélére sodródott. Csak Brazíliában 1788 faj léte bizonytalan. Vannak olyan fafajok, melyekből már csak kevesebb, mint 50 példány él.

Már csak 221 egyed él a kihalás szélén álló gyíkból

2021. augusztus 30.

Hírek

A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként. Ma egy 25 négyzetkilométernyi területen élnek a Wolf vulkánon, ahol a nemzeti park szakemberei kamerákkal tanulmányozzák viselkedésüket.

Védetté válhat a császárpingvin

2021. augusztus 5.

Hírek

A legnagyobb élő pingvinfaj, a császárpingvin védelem alá helyezését javasolja az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) a klímaváltozás miatt.

Kihalnak az elefántcsontparti elefántok

2021. április 29.

Hírek

Kihalófélben vannak az elefántok, a nyugat-afrikai ország Elefántcsontpart emblematikus állatai. A helyi vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint három évtized alatt kevesebb, mint felére, 1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására.

A világ vadonjainak már 3 %-a sem érintetlen

2021. április 16.

Hírek

Ausztráliában mostanra egyetlen olyan terület sem maradt, amely ne viselné magán az emberi tevékenység nyomait. Az érintetlenül maradt szárazföldnek pedig mindössze 11 százaléka természetvédelmi terület egy friss kutatás szerint.

Kihalás szélén az erdei elefánt

2021. március 27.

Hírek

A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján. Számuk 31 év alatt 86 százalékkal csökkent.