Sisakos kazuár kreditet tessék! Bárcsak a természet lenne olyan sokszínű, mint a pénzügyi innovátorok fantáziája

2023. január 25.

Hírek

Új zöld pénzügyi slágertermék terjedhet el az ENSZ decemberben elfogadott természetvédelmi egyezménye nyomán. A szén-dioxid-kvóták kistestvéreként emlegetett biodiverzitás-kreditek segíthetnek előteremteni a pénzt ahhoz, hogy ne jussunk a dinók sorsára. Mióta világ a világ, növény- és állatfajok jöttek és mentek. „Normális” kihalási ütemnek tudósok szerint az tekinthető, ha 100 évente 10 ezer fajból eltűnik kettő. Ez… Tovább »

2022-ben rekordra nőtt a veszélyeztetett állat- és növényfajok listája

2022. december 30.

Hírek

Már több mint 42 ezer állat- és növényfaj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett vörös listáján. A WWF idei jelentése pedig a fajok drámai visszaesését mutatja: 80 éven belül kihalhatnak a császárpingvinek, és további egymillió állat és növény tűnhet el a Föld színéről.

Kihalás felé tartanak a számunkra haszontalan növények

2022. március 20.

Hírek

A kutatók világszerte több mint 80 000 növényfajt kategorizáltak, és megállapították, hogy a legtöbbjük “veszíteni” fog az emberiséggel szemben – kihalnak, mert az embereknek nincs rájuk szükségük. A Plants, People, Planet című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy a jövő növényközösségei a jelenleginél sokkal homogénebbek lesznek.

Bemutatták a 2022-es év ősmaradványát!

2021. december 14.

Hírek

Hatodik alkalommal választották meg az év ősmaradványát, amelyet az egy hónapja, (sajnos) idén is csak online formában megrendezett Földtudományos Forgatag keretein belül mutattak be.

A sarlófecskét, a sárszalonkát és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti

2021. október 14.

Hírek

Frissítették a veszélyeztetett fajokat összegző vörös listát, melynek összeállításán több ezer szakértő és önkéntes dolgozik, és az derült ki, hogy több madárfaj is komoly bajban van. Minden ötödik európai madárfajt a kihalás fenyeget. A BirdLife International elemzése során 544 őshonos madárfaj sorsát vizsgálják a kontinensen. A legutóbbi, 2015-ös elemzésük óta három faj el is tűnt… Tovább »

Kihalt a királyharkály 22 másik fajjal együtt

2021. szeptember 30.

Hírek

Az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata (FWS) bejelentette, hogy kihalt a királyharkály, más néven elefántcsontcsőrű harkály és 22 másik faj, köztük halak és más állatfajok.  Az FWS azt javasolja, hogy vegyék le őket a veszélyeztetett fajok listájáról.