Szegeden is mentik a súlyosan veszélyeztetett kéktorkú arákat

2022. április 8.

Hírek

A kéktorkú ara (Ara glaucogularis) az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon mindössze legfeljebb 300 kifejlett egyede él már csak Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással veszélyeztetett papagájt, ebben a programban vesz részt a Szegedi Vadaspark is 2014 óta.

A hajnani gibbonok sikersztorija

2021. szeptember 8.

Hírek

A kihalás széléről hozták vissza a világ legveszélyeztetettebb gibbonfaját. A populáció mérete az 1980-as években regisztrált 7-9 egyedről 35 egyedre növekedett.

Klónozással mentenék meg a veszélyeztetett görényfajt

2021. február 21.

Hírek

Veszélyeztetett görényt klónoztak amerikai tudósok. Az eljáráshoz szükséges sejteket egy közel 30 éve elpusztult feketelábú görénytől, Willától szerezték. Ez az első eset, hogy egy, az USA-ban őshonos, veszélyeztetett faj egyedét sikerült klónozni.

Mi egy állatkert célja a 21. században?

2020. november 29.

Hírek

Több mint 3000 éve a kínai császárok már rendelkeztek állatkertekkel, melyeket akkor a Tudás Kertjének neveztek, de az ókori Egyiptomban is létrehoztak már parkokat az egzotikus állatfajok bemutatására, noha akkor még a mutatványos szórakoztatás volt az egyetlen cél. Mára jelentősen átalakultak az állatkertek funkciói, és hogy a zoológiai ismeretek elmélyítése mellett milyen egyéb céljai vannak… Tovább »

Kihalt galápagosi óriásteknősfajok leszármazottaira bukkantak

2020. február 4.

Hírek

Harminc olyan óriásteknőst találtak kutatók, amik a galápagosi óriásteknős két kihaltnak tekintett fajával állnak rokonságban. A tíznapos tudományos expedíció egy csendes-óceáni szigetcsoporton, az Izabella-sziget Wolf-vulkánjának térségében bukkant a hibrid tengeri hüllőkre.

17 orrszarvút mentettek meg az orvvadászoktól

2019. december 28.

Hírek

Nem mindennapi akciót hajtott végre Dél-Afrikában a brit királyi hadsereg második karabélyos gurkha zászlóalja: tizenhét, az értékes szarva miatt levadászni próbált fekete rinocéroszt szállítottak át biztonságosabb területre Malawiba.

A koalák Noé bárkája Európa

2018. október 14.

Hírek

Koalákat hoztak Európába, hogy legyen utánpótlás, ha esetleg Ausztráliában valami bajuk történne.

Visszatérnek a szinte teljesen kipusztult teknősfajok

2018. augusztus 18.

Hírek

Állatvédők több évtizedes munkájának eredményeként lassan visszatérnek Ciprus partjaira a közönséges levesteknősök és az álcserepesteknősök, amelyeket az ember és a ragadozók majdnem teljesen kipusztítottak évezredes élőhelyükről a 20. század második felére.

Állatkerti tapírmentés

2017. szeptember 5.

Hírek

Nicaragua keleti részén, a Ticuantepe Állatkertben 14 közép-amerikai tapír él. Közép-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulás fenyegeti, ezért is igyekeznek szaporodását elősegíteni az intézményben.

Párban a szegedi párducok

2017. július 14.

Hírek

Ifjú hölgyet kapott párjául Németországból a kitűnő vérvonalat képviselő hím észak-kínai párduc, így esély lehet a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb párduc alfajának szaporodására Szegeden.