Ez az ősrégi moha lehet az utolsó mohikán

2023. december 3.

Hírek

Több mint 400 millió éves a Tibeti-fennsíkon őshonos Takakia nevű ritka mohafaj, ami fantasztikus ellenállóképességéről híres. A legszélsőségesebb időjárási körülményekhez alkalmazkodó növényt azonban most mégis a kihalás fenyegeti, méghozzá a gyorsuló klímaváltozás miatt.

Példátlan hőhullám sújtja az Atlanti-óceánt

2023. június 24.

Hírek

Atlanti-óceán vizeit jelenleg sújtó példátlan hőhullám a tudósok szerint tengeri fajok tömegeinek észrevétlen pusztulásához vezet, ami a globális felmelegedés súlyosbodásával valószínűleg megismétlődik.

Darvas Béla: Vérzivatar

2023. június 3.

Hírek

Mi állítható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisában található tudásunkból, ami közel 150 ezer (1,7 százalék) fajt foglal össze a közel 9 millió többsejtűből? Lehet-e hihetően 2 %-ból a teljességre vonatkozó kijelentéseket tenni? A PC gyorsan szolgáltat ostobaságokat, ha az általunk bevitt adatok irányultságáról kérdezzük.

A földön előforduló madárfajok felének hanyatlik az állománya, és minden nyolcadik fajt kipusztulás fenyeget!

2022. szeptember 29.

Hírek

A most megjelent „A világ madarainak helyzete 2022” jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden 8. madárfaj a kihalás szélére sodródott.

Fák Jane-nek: kampányt indított a fák megmentéséért Jane Goodall

2021. október 17.

Hírek

Jane Goodall akciójával az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási törekvéséhez csatlakozott, melynek célja, hogy 2030-ra egy billió új fát ültessenek a Földön. A híres természetvédő és primatológus új faültetési kampányának a neve: „Trees for Jane”, azaz Fák Jane-nek.

A rovarok 1-2 %-a tűnhet el évente a Földről

2021. január 17.

Hírek

A rovarok nagyjából 1-2 százaléka eltűnhet évente a Föld színéről az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági, valamint földhasználati gyakorlatok miatt – figyelmeztetnek kutatók.

30 év alatt eltűnt a rovarok negyede

2020. április 25.

Hírek

A rovarok negyede eltűnt 1990 óta + kétszer akkora a pusztulás mértéke, mint amit a korábbi kutatások mutattak. A létfontosságú élőlények csökkenése Európában különösen nagy és ez a kutatók szerint sokkoló következményekkel járhat.

Vészes tempóban omolhatnak össze teljes ökoszisztémák

2020. április 19.

Hírek

Ha az öngyilkos emberiségnek nem sikerül már a következő évtizedre érdemben csökkenteni a károsanyag-kibocsátások mértékét, a klímaváltozás következtében számos vadon élő állatfaj halhat ki, és egyik pillanatról a másikra komplett ökoszisztémák szenvedhetnek el katasztrofális veszteségeket.