Védelmet idős korú fáinknak!

2022. február 10.

Hírek

Készüljenek fakivágások előtt tudományos, állapotukat feltáró és igazoló felmérések, mégpedig független faápolók által! Vonják be a helyi érintetteket a fákról, fasorokról és faállományok kivágásáról szóló döntésekbe, hiszen ezek mindenkit érintenek!

Bölcs fák

2022. január 9.

Hírek

Matuzsálem fák, történeti és botanikus kertek közös fejlesztése a zöldturizmus jegyében. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust „Bölcs fák” címmel közös programot valósít meg.

A famatuzsálemek védelméért küzd egy fiatal kutató

2021. június 14.

Hírek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik fiatal kutatója közel 11 évig 2000 faegyedet vizsgált meg, 531 települést vagy településrészt bejárva, 45 000 kilométert megtéve annak érekében, hogy feltérképezze hazánk faóriásait. Minderre az elképesztő ökológiai értékük miatt nagy becsben tartott egyedek megismerése és megóvása érdekében volt szükség, állítja a MATE szakértője.

Famatuzsálemek a Vértes északi előterében

Kiadványok

Kedves madár-, fa- és természetbarát! 2018. decemberben már megrendelhető az idei Tatai Vadlúd Sokadalmon bemutatott "Famatuzsálemek a Vértes északi előterében" c. könyv.

Íme a legmagasabb afrikai fa

2016. november 26.

Hírek

Akár 500 éves is lehet a Kilimandzsáró egyik lakatlan völgyében megtalált óriási növény. Húsz év után tudták pontosan megmérni a magasságát.

Elmélkedések az akarattyai szilfánál

2016. szeptember 11.

Hírek

Miért van nálunk olyan nagyon kevés idős fa? Mit kellene tennünk, vagy mit nem teszünk, hogy legyenek? Ment-é előbbre a világ az elmúlt 100-150 év alatt? …és visszább?

Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat!

2015. október 4.

Hírek

Most, az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.

A pörbölyi óriás immár facelebbé vált

2015. augusztus 10.

Hírek

Földbe gyökerezett lábbal állnak a turisták, amikor meglátják hazánk legvastagabb fáját. S a gemenci erdőben magasodó fekete nyár valóban megérdemli a csodálatot. A Duna jobb partjának árterén, 2013 ősszel felfedezett fa kerülete 12 méter, körbeöleléséhez 7-8 ember szükséges.