Bardóczi Sándor: a természetvédelem nem politikai furkósbot

2021. augusztus 15.

Hírek

Ősszel két olyan fasor-rekonstrukció is indul, ami fájdalmas lesz. Ráadásul ez csak a kezdet, a szinte egykorú fővárosi faállomány ugyanis egyszerre ér hanyatló korszakába. Bardóczi Sándor főtájépítésszel a lopakodó olimpia, a méhlegelők mellett arról is beszélgetett a Népszava, hogy mi állíthatja meg a kormányt.

Van az a régi magyar mondás, hogy “a vén fát által ne ültesd”

2020. október 10.

Hírek

Időről-időre megtalálnak azzal tervezett beruházások kapcsán, hogy nem lehetne-e az útban lévő nagy fát átültetni gyorsan. Esetleg szembejön a közösségi médiában valamilyen idős fa átültetéséről szóló fotó, azzal a felkiáltással, hogy “így is lehetne”. Az alábbi kép például így köröz a facebookon, s egy japán példát mutat.

Jogi szélmalomharc egy miskolci védett fáért

2017. április 4.

Hírek

Miskolcon asszimilál 85 éve egy 35 éve már helyi védettségű mocsárciprus, melyet résztulajdonosa Mohos Zsolt 13 éve, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület kb. 10 éve próbál a természetvédelmi jogszabályok és a józan ész alapján a jövő számára is megőrizni. Vállalták a ma már egyenlőtlennek mondható küzdelmet a jog eszközeivel. Szegény jogállam, szegény jövő generációk!

Kicserélik a Széll Kálmán téri fákat

2016. november 7.

Hírek

Megkezdi a Széll Kálmán téri kiszáradt fák cseréjét holnap a BKK-val szerződött kivitelező konzorcium. A facsere során a korábbi hárs és juhar fajták helyett egyebek mellett kocsányos tölgy, éger és platán fajtákat telepítenek garanciális munkák keretében. Miért kell a dilettáns tervezési/kivitelezési hiba orvosolására hónapokat várni?

Újabb városligeti blöff?

2016. július 14.

Hírek

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – mondta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak. A tájépítész szerint szakmai háttér nélküli kommunikációs hadviselés a hír. A Ligetvédők könnyekig meghatódtak Sághi Attila bejelentésétől.

Kiskunhalasi fák – voltak

2016. július 9.

Hírek

2015-ben Kiskunhalason a Szilády Áron utcában drasztikusan lecsonkolták az ott található keleti ostorfákat /Celtis ocidentalis/. Sajnálatos módon 8 plusz 1 fa a csonkolás után elpusztult.

Eltűnhetnek Európa kőrisfái

2016. március 24.

Hírek

Brit tudósok szerint a smaragd kőrisrontó nevű bogár miatt a kontinens teljes kőrisállománya elpusztulhat.

Likvidálták a József nádor tér fáit

2016. március 10.

Hírek

Tegnap volt 240 éve pontosan, hogy megszületett József nádor. A róla elnevezett budapesti téren pedig ÉPPEN TEGNAP VÁGTÁK KI AZ ÖSSZES FÁT. A József nádor téri mélygarázs első áldozatai ezek a fák.

Kiemelt beruházás a Dagály évszázados fái között

2015. november 27.

Hírek

Hónapok óta vágják a fákat a Dagály fürdő területén. Hónapok óta hazudoznak, sumákolnak a pusztítás tényleges méreteiről. Úgy látom, hogy a lakosság nem fogta fel, hogy ha kiemelt beruházássá nyilvánítanak egy építkezést, az egyenlő a törvénytelen, statáriális faírtással, természetkárosítással, a lakosság nem tájékoztatásával.