Globális klímapolitika – érdekek és kompromisszumok

2017. november 5.

Hírek

Több évtizede tart az az együttműködés, melynek célja, hogy mérsékeljék a környezetet érő hatások káros következményeit. Egyelőre csak remélni lehet, hogy a 2015-ben elfogadott új nemzetközi klímapolitikai megállapodás 2020 után végrehajtható lesz, és ezáltal hatékonyabbá válik ez a kooperáció.

Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón

2017. augusztus 11.

Hírek

Milyen hatásai vannak eddig a 2015 decemberében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek? Korábbi környezetvédelmi megállapodások alapján mennyi kompromisszummal járhat a végrehajtása? Hogyan alakul Magyarország üvegházgáz-kibocsátása? Hogyan és mikorra lép ki az USA – Donald Trump elnök június 1-i bejelentése nyomán – az egyezményből? Többek között erről szervezett tudományos ülést az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága,… Tovább »

Klímapolitika: Trump hezitál, a fejlődők több figyelmet kérnek

2017. május 27.

Hírek

A világ minden pontjáról összegyűltek az országok képviselői a németországi Bonnban, hogy a következő ENSZ Klímacsúcs (COP23) felé félúton előremozdítsák a tárgyalásokat. A tanácskozó felek elsősorban a „Párizsi Szabálygyűjteményről” egyeztettek, amely a Párizsi Megállapodás végrehajtását segíti majd. A nagy környezetterhelő vállalatokat támogató nemzetközi lobbi kényes témája is a tárgyaló asztalra került, hivatalosan az első alkalommal.… Tovább »

COP 21: új alap az együttműködéshez tisztázatlan lényeges részletekkel

2015. december 14.

Hírek

Az új Megállapodást 2015. december 12-én este 7 óra 27 perckor elfogadták az 1992. évi ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében részes államok kormányzati delegációi. E Párizsi Megállapodás és az ahhoz kapcsoló Határozat fontos eredménynek tekinthető és általában is hozzájárulhat a nemzetközi együttműködés erősítéséhez, de! dr. Faragó Tibor helyszíni összefoglalója.

COP 21: lesz-e megállapodás az utolsó utáni napon?

2015. december 11.

Hírek

A mostani klímatárgyalások befejezését a mai napra tervezték azzal, hogy a világ országait képviselő kormányzati delegációk elfogadják az új nemzetközi Megállapodást és az ahhoz kapcsolódó Határozatot. Dr. Faragó Tibor párizsi beszámolója a mai napról.

COP 21 – a hosszú éjszakai tárgyalások

2015. december 11.

Hírek

A klímatárgyalások francia elnöksége által szerda délután közreadott újabb tervezetet a kormányzati delegációk este „ízekre szedték”. Miközben minden delegáció megdicsérte a franciákat a sokoldalú konzultációk lehetőségéért, ezt követően – mintegy két órán keresztül – záporoztak a kritikai észrevételek a tervezet szinte minden lényegesebb részével kapcsolatban. Dr. Faragó Tibor párizsi beszámolója a tegnapi napról. Több mint… Tovább »

COP 21 – a dráma folytatódik, pedig már csak két nap maradt hátra

2015. december 10.

Hírek

Egy újabb megállapodás-tervezetet kapott kézhez az ENSZ 21. klímakonferenciáján résztvevő 195 ország a Párizs közeli le Bourget-ban, két nappal a klímavédelmi egyezmény megszületésének határideje előtt. Faragó Tibor helyszíni jelentése a párizsi ülésszak tegnapi napjáról.

COP21- kompromisszumkeresések

2015. december 9.

Hírek

Minden (bőségesen) fennmaradt tárgyalási témakörben egész nap folytatódtak az egyezkedések számos ország esetében már a minisztereik által vezetett kormányzati delegációk között. dr. Faragó Tibor jelentése a párizsi klímacsúcsról.

COP21 – féltávnál Párizsban

2015. december 8.

Hírek

A legkritikusabb témakörökben egyelőre a helyzet változatlan, azaz a tárgyaló felek álláspontjai nagyon távol vannak egymástól – dr. Faragó Tibor jelentése a párizsi klímacsúcs félidejében. Második felvonás Párizsban. A COP elnökségét adó franciák örülhetnek: az első héten minden a tervek szerint zajlott -írta Párizsban Bart István.