Fertőzött falkavezérek

2022. december 10.

Hírek

Mi késztet egy farkast arra, hogy a falka vezére szeretne lenni? Ez a kérdés már régóta érdekli a tudósokat. Most egy új tanulmány azt mutatja, hogy a Toxoplasma gondii parazitával fertőzött szürke farkasok nagyobb valószínűséggel válnak “fődominánssá”, mint a nem fertőzött farkasok.

Tények a hazánkban élő farkasokról

2022. november 3.

Hírek

A nagyragadozók, így a farkasok jelenléte – a világon bárhol éljenek is – kihívást jelent az ember számára. Már puszta jelenlétük is konfliktusok forrása lehet, amelyek kiéleződhetnek, ha a farkas valós károkat okoz, vagy vélt károkat tulajdonítanak neki a hiányos ismeretek vagy emberi mulasztások miatt. Jellemző ez a farkas teljes elterjedési területén, és a hazai… Tovább »

Határokon átnyúló ökológiai folyosók a Kárpátokban a vadon élő állatok számára

2022. július 22.

Hírek

Európában (Oroszország kivételével) körülbelül 12.000 farkas, 17.000 medve és 9.000 hiúz él, és ezen fajok több mint egyharmada a Kárpátok régióban. Ezeket a védett, és ökológiai szempontból meghatározó, nagyragadozó emlősöket nemcsak az illegális elejtések fenyegetik, hanem eddig nagy kiterjedésű, természetes élőhelyeik beszűkülése, az útépítések és egyéb infrastrukturális beruházások által okozott fragmentáció (feldarabolódás) növekedése is.

Svédországban 200 farkast lőhetnek ki

2022. május 25.

Hírek

A svéd kormányt bejelentette, hogy a farkasállományuknak több mint a felét kilőné. Ezzel a jelenlegi mintegy 480 fős állomány 170 egyedre csökkenne. Határozatuk sértheti az EU biológiai sokféleségről szóló törvényét.

Csodálatos állati elmék és a megnyomorító “szeretet”

2022. május 4.

Hírek

Ha egy intelligens faj minket fogságban tartana úgy, ahogy mi tesszük ezt kedvenceinkkel, mit eredményezne ez?  Pár évesen elválasztanak szüleinktől, hogy minél szelídebbek legyünk új gazdánkkal.  Kiragadnak kultúránkból, és egy idegen faj nevel, vagy inkább csak tart minket, kommunikációnkat nem érti.

Kutyák követték el a korábban farkasoknak tulajdonított támadásokat

2022. április 12.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a hazai nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, a hazai nagyragadozókkal kapcsolatosan terjesztett megalapozatlan információk terjedésének, és azok terjesztésének megelőzésének érdekében az alábbi közleményt teszi közzé:

Sikeresen elindult a párbeszéd a nagyragadozókról az érintett érdekcsoportok között

2022. március 17.

Hírek

Lezárult a 2017 végén indult, ember-vadvilág konfliktusokkal foglalkozó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melynek elsődleges célja a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti párbeszéd elősegítése volt.

Svájc farkasai jól érzik magukat

2021. december 28.

Hírek

„Túl bátrak” lettek a svájci farkasok, háborognak a gazdák. Van olyan állattartó, akinek rövid idő alatt harmincöt birkáját ölték meg a ragadozók.

Kihalt az eredeti norvég farkas

2021. december 3.

Hírek

Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak – állapította meg egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás.

Száz év után ismét farkast láttak Párizs közelében

2021. november 29.

Hírek

Ritka állatot, farkast láttak Párizs közelében. A faj nagyjából 30 éve jelent meg ismét Franciaországban, azóta most figyelték meg először a ragadozót a térségben. A francia biodiverzitás hatóság (OFB) hivatalosan azonosította az állatot, amelyet egy vadász észlelt, majd fényképezett le a fővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Blaruban.