Zöld győzelem Felsőcsertésen

2019. január 17.

Hírek

Győzőtt a Mining Watch környezetvédő civil szervezet a Hunyad megyei Felsőcsertés melletti ciántechnológiás aranykitermelővel szemben.

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

2018. február 3.

Hírek

Újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László néppárti EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.

Ebből bányagödör lesz. Verespatak, Nagybánya, cián.

2013. szeptember 9.

Hírek

Errefelé, ahol élünk, a kormányok a jövőt mindig boldogan eladják némi aprópénzért. Romániában készül valami. Lépésről lépésre kiépül a környezeti kockázatok gyűrűje Verespatakon, Nagybányán, Nagymuzsajon, Felsőcsertésen. Ha a magyar folyók vizében újra megjelenik a méreg, az mindenképpen az Orbán-kormány felelőssége (is) lesz, sokkal inkább, mint 2000-ben.

Álarcban tüntettek a görög aranybánya ellen

2013. február 18.

Hírek

Tegnap hajnalban 40 álarcos támadott meg Görögország északi részén egy bányatelepet, ahol a jövőben aranyat termelnének ki. A cianidos technológiájú bánya ellen az utóbbi időben több tüntetés is zajlott már. A tiltakozók szerint helyrehozhatatlan károkat okozna az érintett Halkidikí-félsziget környezetében, és távol tartaná a látogatókat az eddig rendkívül népszerű turistaparadicsomtól.

Görögországban cianidozna a kanadai Eldorado

2013. január 13.

Hírek

Igen a vízre, nem a aranyra, tartsátok meg magatoknak a cianidot és távozzatok, ha arany kell, a bankok széfjében keressétek – e jelszavakat skandáltak a görög parlament előtt demonstrálók. Athénban egy kanadai cég aranybánya-beruházása ellen tiltakoztak.

A kormány hallgat, a cián marad

2012. október 4.

Hírek

A Regeneration nevű környezetvédelmi szervezet több aktivistája Bukarestben a román kormány épületének főbejáratához láncolta magát tegnap, tiltakozásul a Felsőcsertésre (Certej) tervezett ciántechnológiás aranybánya engedélyezése ellen.

A szaktárca érvényteleníttetné a felsőcsertési aranybánya engedélyét

2012. szeptember 14.

Hírek

A román környezetvédelmi minisztérium a bukaresti táblabírósághoz fordul, hogy érvénytelenítse a felsőcsertési ciános aranybánya engedélyét – jelentette be Rovana Plumb, a szaktárca vezetője, miután Janez Potocnikkal, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával találkozott Bukarestben.

Titkos engedélyt kapott a felsőcsertési ciános aranybánya

2012. szeptember 3.

Hírek

Három romániai környezetvédő szervezet közös közleményben tiltakozik az ellen, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség kiadta az engedélyt a Déva melletti Felsőcsertésre tervezett, cián-technológiájú aranybánya megnyitására. A szaktárca vizsgálatot rendelt el.

Idén megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt a felsőcsertési bányaberuházás

2011. október 29.

Hírek

Az év végig megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt a romániai Felsőcsertésen tervezett bányaberuházás – jelentette be Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter. 3 millió tonna ércet akarnak feldolgozni, amelyből 55 tonna aranyat és 300 tonna ezüstöt nyernének cianidos technológiával.