Kiművelt emberfők és a fenntarthatóság

2019. március 14.

Hírek

A felsőoktatás helyzete szinte a rendszerváltás óta parázs téma. Ritkán taglalt vonatkozás azonban, hogy a felsőoktatás hogyan képes hozzájárulni a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulásához.

Veszélyben az ökológia képzés

2016. december 28.

Hírek

Aggodalommal tölti el a természetvédelmi szakmai köröket az a több magyarországi egyetemen végbemenő folyamat, miszerint a biológia/biológus BSc/MSc képzések tantervét néhány esetben a szupraindividuális témájú tantárgyak rovására kívánják átszabni. Fel-felbukkanó véleményként hallani, hogy kutatói körökben is sokan elavult és haszontalan tudományterületeknek minősítik a szisztematikát, taxonómiát, ökológiát, hidrobiológiát, biogeográfiát és ezek kísérő tárgyait.

Természetiörökség-védelmi szakirányú továbbképzés indul 2015 őszén

2015. augusztus 01. - 2015. szeptember 10.

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar

Programok

A képzés célja ökológiai szemléletű környezettudatos szakemberek képzése, akik a természetmegőrzés általános és sajátos feladatainak megtervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és végrehajtásához szükséges elméleti tudással és gyakorlati készséggel rendelkeznek. A természeti értekékkel és megújítható természeti erőforrásokkal az adott helyen tevékenységet folytató gazdálkodó vagy egyéb szervezettel (pl. erdészet, mezőgazdálkodás, halászat, gyepgazdálkodás, vidék- és településfejlesztés) fenntartott munkakapcsolat során érvényesíteni… Tovább »

Tarvágás a felsőoktatásban: ezeket a szakokat likvidálta a FIDESZ

2015. július 7.

Hírek

tegnap megszavazta a Fidesz többségű országgyűlés az új felsőoktatási törvényt, amely szeptembertől gyakorlatilag bábszínházzá silányítja az egyetem eddigi vezetését. Mostantól valójában a kormány által odaültetett konzisztórium irányítja majd a felsőoktatási intézményeket.

A zöld felsőoktatás vesztesei

2015. június 12.

Hírek

37 jelenlegi mesterszak és két osztatlan képzés a 2016/2017-es tanévben biztosan nem indul a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzéke szerint. Íme a környezet – természetvédelemmel kapcsolatosak.

Az ökotoxikológia megy, a méreg marad

2015. június 11.

Hírek

A megjelent Magyar Közlöny szerint a meghirdethető MSc szakok listáján nem szerepel az Ökotoxikológus MSc képzés. Az oktatásban résztvevők semmilyen tájékoztatást és indoklást nem kaptak. Az Illatos úti méregbombák idején ez a fideszes jövőkép.

Hol vannak a környezetmérnöki állások?

2015. június 3.

Hírek

A környezetmérnöki tevékenység fő célja, hogy a környezeti gondokból eredő kihívásokra megfelelő megoldások szülessenek. A környezetmérnök tudomány elsősorban az ember védelmére irányuló feladatokkal foglalkozik, figyelembe véve a környezetvédelem fontosságát. Zöld állást keres, kínál? Nálunk ingyen megteheti.

15000 aláírás a Corvinus Budai Campusáért

2015. május 24.

Hírek

A Budapesti Corvinus Egyetem több kara is veszélybe került a felsőoktatás átstrukturálása miatt, melyben a Budai Campus három kara különböző egyetemekre kerülne, ezzel megbontva a Corvinus egységét. Ezzel együtt a Budai Arborétum és az évszázados múltra visszatekintő agrár- és műszaki képzések is bizonytalan helyzetbe kerülhetnek. A 15.000 aláíróhoz lehet csatlakozni.

Ne mutyizzák el a budai campust!

2015. május 20.

Hírek

14.000 diák és a Corvinus vezetése megy szembe a kormánnyal. Miután tegnap megjelent a hír, hogy a Corvinus Egyetem Villányi úti karának épületeit és a hozzá tartozó arborétumot eladja a kormány, ma tiltakozó fórumot tartottak és petíció aláírásába fogtak a diákok és az egyetem vezetése.

Tudják-e a miniszterek, hogy mi az az ökotoxikológia?

2015. május 17.

Hírek

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság XI. Közgyűlésén levelet fogalmazott Balog Zoltán miniszternek (Emberi Erőforrások Minisztériuma), amelyet Fazekas Sándor miniszternek (Földművelésügyi Minisztérium) is megküldött. Ebben szorgalmazta, hogy a Szent István Egyetem ökotoxikológus MSc-képzése folytatódjék.