Tíz lépés a fenntarthatóbb mindennapokért

2016. szeptember 6.

Hírek

Földünk éghajlata melegszik, olvadnak a gleccserek, emelkedik a tengerszint és az időjárási szélsőségek (aszály, ciklonok, áradás) is egyre gyakoribbak. Mi a közös ezekben? Többek között az, hogy bolygónk legszegényebb rétegeit sújtják a legerősebben, akik így egyre nehezebben tudnak élelmiszert termelni, veszélyeztetve ezzel a célt, hogy 2030-ra teljesen felszámoljuk az éhezést.

Be szabad-e árazni a természetet? A globális pénzrendszer totális fenntarthatatlansága

2016. július 11.

Hírek

Föld élő rendszereinek állapota kulcskérdés az emberiség fennmaradása szempontjából. Egyes kutatók szerint a biológiai sokféleség csökkenését úgy lehet megállatani, ha meghatározzuk bolygónk bioszférája által nyúltott “ökoszisztéma-szolgáltatások” pénzbeni értékét, mert akkor látható lesz, hogy ez többet jelent, mint a közvetlen befektetés hozama.

Így zöldít Hamburg

2016. január 24.

Hírek

Nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő, PET palackos ásványvizek, és klórtartalmú tisztítószer. Többek között ezek is szerepelnek abban a 150 oldalas a környezetvédelmi intézkedéscsomagban, mellyel a német város vezetése példát akar mutatni.

Mozgassa az egeret, és döntse el, milyen világban élne

2015. október 18.

Hírek

A környezetet kímélő és károsító életet egy elgondolkodtató videóban mutatják be egy interaktív oldalon. Az egér mozgatásával összehasonlíthatjuk, hogy 30 év múlva mi vár ránk, ha fenntartható világ kialakítására törekszünk, és mi lesz, ha mégsem így történik.

Demográfiai lejtőn Európa

2014. december 20.

Hírek

A Paul Demeny néven publikáló közgazdász-demográfus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Amerikában él. Ez év októberében az A Balanced Future, azaz Kiegyenlített Jövő című, fenntartható fejlődésről szóló nemzetközi konferencián adott elő a Budapesten, a Parlamentben. Hány ember él a Földön? Mit jelent a demográfiai átmenet kifejezés? Milyen kapcsolatban van a népesedés és a… Tovább »

Fenntartható életmód, lehetséges?

2014. október 22.

Hírek

Sokat hallott már a fenntarthatóságról, de sohasem mondta el senki, hogy az pontosan mit is jelent? A fenntartható életmód egy komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, nevezetesen, hogy a megújulás mértékén használjuk környezetünket vagyis „addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér”.

Gyűrűfűn jártam az Ökoklikk csapattal

2013. június 26.

Hírek

Ha kitöltötted a teszteket, aktív voltál a fórumon, és elég gyors is voltál, nyerhettél egy öko-wellness hétvégét. Megtettem. A lehetséges helyszínek közül Gyűrűfűt választottam. Régi vágyam teljesült ezzel a kirándulással.

Tükörben a zöldített zöldítők

2013. május 19.

Hírek

Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtár adott átmeneti otthont a Tükörben a Világ vándorkiállításnak, melynek keretein belül a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) egy napos, ingyenes szakmai továbbképzést szervezett „Ökológia környezetvédelem, környezeti nevelés” témakörben.

Fenntarthatóság és bűnözés

2013. május 4.

Hírek

Egy nemrégiben publikált kutatási jelentés ismét megerősítette, és tényekkel támasztotta alá azt közismert tényt, hogy a városokban lényegesen magasabb a bűnözés aránya, mint a vidéki területeken.

Gömörszőlősi projektzáró rendezvény

2012. június 08.

Helyszín: Gömörszőlős

Sajtótájékoztatók

Sikeresen zárult az Ökológiai Intézet Alapítvány „Fenntartható életmódot népszerűsítő nonprofit Információs Központ Gömörben” című KEOP-6.2.B-2010-0008 számú projektje. Sajtónyilvános zárórendezvény keretében bemutatjuk az elért eredményeket.