Életigenlő gazdaságra van szükség

2020. március 21.

Hírek

Életellenes globális gazdaságot hoztunk létre, most lenne esély ennek megváltoztatására. A koronavírussal kapcsolatban szinte csak bizonytalanságot látunk, két dolgot azonban biztosan állíthatunk. Egyrészt a vírus terjedése nem lenne ilyen veszélyes és gyors, ha a nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lennének ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő… Tovább »

NAT 2020: a fenntarthatóság hébe-hóba beleírva, kipipálva

2020. március 7.

Hírek

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakértői – az egyesület tagságának bevonásával – saját szakmai szempontjukból, vagyis a környezeti vagy fenntarthatóságra nevelés szempontjából elemezték a NAT 2020-at. Ez eredmény e téren is lehangoló.

Gondolja át, mennyi pestót eszik, tönkre teheti vele a környezetet

2020. február 11.

Hírek

Az átlagos környezetszennyező alapanyagokat ismerjük: a pálmaolajról mindent tudunk, azt is sejtjük, hogy nem kéne túl sok avokádót enni, és nemrég jelentek meg hírek arról, hogy a mandulaipar sem túl környezetbarát. Most viszont még egy összetevő felkerült a fekete listára: a pesto, amihez fenyőmagra van szükség. És itt a probléma.

Ne betonba, az emberbe fektessünk: a magyar fejlődés szomorú látlelete

2019. december 25.

Hírek

Egyértelműen állítható, hogy a magyar gazdasági fejlődés jelenleg inkább nem fenntartható módon zajlik – mondja Bartus Gábor környezetgazdász, aki a Nemzeti Fenntarható Fejlődési Tanács titkáraként részt vett a harmadik előrehaladási jelentés elkészítésében. Az értékelés környezeti és humán fenntarthatósági fordulatot sürget. A szakértő szerint régiós összevetésben sem alakul jól a magyar növekedési minta, és a kettészakadó… Tovább »

Többször használatos szilikonfedelek az INTERSPAR áruházakban

2019. december 6.

Hírek

A vállalat újabb fontos lépést tesz a környezetünk védelméért. Mostantól több saját márkás vajkrém és tejföl terméke tetejére, a fém zárófólia fölé nem tesz műanyagfedelet, így a SPAR újabb 5,5 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását. A kibontott tejtermékek minőségét a fogyasztók az üzletekben megvásárolható, többször használatos, higiénikusan tisztítható, praktikus szilikon zárófedelekkel őrizhetik meg.

Tojáscsörte: tojástermelési rendszerek vs fenntarthatóság

2019. október 31.

Hírek

Tegnap az Index nyitóoldalán megjelent egy tévhiteket eloszlató cikként beharangozott írás, ami a szabadtartású, a mélyalmos és a ketreces tojástermelést hasonlítja össze, kizárólagosan a legutolsó módszer előnyeit hangoztatva. A témában az ÖMKI azért szólalt fel, mert úgy érzi, hogy a tudományos köntösbe bújtatott, de elavult és egyoldalú információk alapján készített összefoglaló megtévesztő az Olvasók számára,… Tovább »

Séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért

2019. október 20.

Hírek

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.

Séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért

Kiadványok

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.