Energiahatékonyság – az energiaátmenet jolly jokere

2023. december 5.

Hírek

Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a szén-dioxid kibocsátásunk nagyjából 40 %-át adó lakóépületeinket felújítsuk, kevés rá az esély, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet. Épületeink nagy része még akkor is állni fog, ezért minél inkább kellene gyorsítani a hazai épületállomány energetikai felújítását.

Metánkibocsátás – jelentősen változhat az EU energiapiaca

2023. november 18.

Hírek

Az Európai Zöld Megállapodás keretében az energiaágazatra vonatkozó metánkibocsátási rendeletről állapodott meg az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament. A rendelet lényege, hogy metánkibocsátási határértékeket ír elő nemcsak a belső piaci szereplők számára, de az európai olaj- és gázimportra is. Nyomást gyakorolva ezzel a nemzetközi beszállítókra is azzal céllal, hogy működésük során ők maguk… Tovább »

A spanyol-belga-magyar EU elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

2023. augusztus 6.

Hírek

Spanyolország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez nekünk amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?

Több tízezer háztartás fogyasztására elég gáz szivárog a hazai hálózatból

2023. május 19.

Hírek

A Greenpeace a Clean Air Task Force segítségével újra megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A helyszínek többségénél kimutatható volt, hogy a gázt a légkörbe engedték, és szivárgást is találtak. Ennek a környezeti és a gazdasági kára is súlyos, ezért a Greenpeace azt követeli, hogy legkésőbb 2035-ig… Tovább »

Az EU újabb intézkedéssel csökkentené a klímakritikus metánkibocsátást

2023. május 10.

Hírek

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott álláspontja szerint 2026-tól a szén-, olaj- és gázimportőröket annak bizonyítására kell kötelezni, hogy az importált fosszilis energia is megfelel az energiaágazat metánkibocsátásának csökkentését célzó uniós rendelet követelményeinek – tájékoztatott az uniós parlament.

Előrelépés a klímavédelemben a 3 új EP-döntés

2023. április 19.

Hírek

Az egyik gátat vet annak, hogy uniós cégek termelésük karbonintenzív részét külföldre telepítsék, illetve annak, hogy az uniós termékeket karbonintenzív importtermékekkel helyettesítsék.

2035-től tilos új benzines és dízeles kocsit eladni az EU-ban

2023. február 14.

Hírek

Az Európai Parlament ma hivatalosan is elfogadta azt az új jogszabályt, amely 2035-től ténylegesen megtiltja az új benzines és dízelautók értékesítését az Európai Unióban. A törvény célja az elektromos járművekre való átállás felgyorsítása és a klímaváltozás elleni küzdelem.