Visszaszorulóban Nagy-Britannia őshonos növényei

2023. március 13.

Hírek

Az ember által betelepített növények teszik ki a természetben terjedő fajok többségét Nagy-Britanniában, ahol az őshonos növények több mint fele visszaszorulóban van – derült ki egy húsz évet felölelő tanulmányból, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

Schmotzer András kapta idén a Boros Ádám díjat

2021. december 1.

Hírek

A Boros Ádám díj a hazai botanikusok és vegetáció kutatók egyik legrangosabb szakmai díja, amelyet a kétévente megrendezésre kerülő “Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében” című konferencián adnak át.

Új-Guinea biodiverzitásban világelső

2020. augusztus 9.

Hírek

99 tudós számolta össze, hányféle növény él Új-Guineán. Több mint 13 ezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között – derült ki a Zürichi Egyetem vezetésével készült tanulmányból.

A globális felmelegedésben kizöldültek az európai hegycsúcsok

2018. április 6.

Hírek

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest – mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé.

XI. Aktuális flóra- és vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia

2016. február 12. - 2016. február 14.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest, Ludovika tér 2.

Programok

Folytatva a konferenciasorozat hagyományait a rendezvényre télen, a vegetációs időszakon kívül, hétvégén kerül sor. A konferenciával szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a Kárpát-medencében tevékenykedő botanikusokat, a legtágabban értelmezett botanikával is kapcsolatba kerülő kutatókat, érdeklődőket, emellett küldetésünknek tekintjük a magyar szaknyelv ápolását és művelését is. E kettős célt szem előtt tartva a konferencia nyelve angol és magyar.… Tovább »

Pannon Magbankban őrzik meg a hazai növényeket

2012. január 31.

Hírek

A Pannon Magbank a Pannon biogeográfiai régió vadon élő magvas növényeinek ex-situ megőrzését szolgálja a természetes élőhelyen történő védelem biztonsági kiegészítéseként. A 2010. január 1-től 2014. december 31-ig tartó Pannon Magbank Life+ projekt célja a tárolásra alkalmas őshonos, vadon élő hazai magvas növényfajok közül legalább 800 növényfajnak a begyűjtése és hosszú távú megőrzése. A Pannon… Tovább »

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferencia

2012. február 24. - 2012. február 26.

Helyszín: Szent István Egyetem Gödöllő, Páter K. u. 1.

Programok

A Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Növénytani és Ökofiziológiai Intézete nevében szeretettel meghívunk minden érdeklődőt az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferenciára, amelyet 2012. február 24.- 26. között a Szent István Egyetem gödöllői campusán rendezünk meg. A konferencia fényét emeli, hogy a rendezés idején kereken 60 éve lesz, hogy Intézetünk… Tovább »