Uniós bíróság elé kerülnek a földügyek?

2015. július 7.

Hírek

Az Európai Unió bírósága elé kerül mindkét földüggyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, döntésre pedig legkorábban a jövő év őszén kerülhet sor – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, az agrártárca államtitkára.

A magyar föld sorsa – 2. rész Mit terem a föld?

2014. november 16.

Hírek

A magyar termőföld milyensége egyben táplálékunk minőségét, értékét is jelzi – mondta Márai Géza, ökológiai gazdálkodással foglalkozó agrármérnök, a mezőgazdasági tudományok doktora, A magyar föld sorsa című könyv bemutatóján, november 5-én. A neves tudósokból, kutatókból álló szerzőgárda hiteles látleletet alkotott a magyar föld múltjáról és jelenéről, a mai földhasználat gondjairól. Hazánk termőföldjének tulajdon- és termelési… Tovább »

A magyar föld sorsa1 Kié a föld?

2014. november 9.

Hírek

A magyar történelem folyamán mindössze egyetlen demokratikus földreform volt, 1848-ban – mondta Tanka Endre egyetemi tanár, az agrárjog kutatója, A magyar föld sorsa című könyv bemutatóján. A neves tudósokból, kutatókból álló szerzőgárda hiteles látleletet alkotott a magyar föld múltjáról és jelenéről, a mai földhasználat gondjairól. Hazánk termőföldjének tulajdon- és termelési viszonyai a nemzeti önvédelem alapját… Tovább »

A magyar föld sorsa — kerekasztal beszélgetés és könyvbemutató

2014. november 05.

Helyszín: Budapest, Arany János utca 10

Programok

A nemzetek modernkori biztonságát a természeti erőforrásaik minősége, mennyisége, állapota továbbá azok megőrzése határozza meg. Milyen intézkedésekre van szükség termőföldünk védelméhez? Hogyan alakul a magyar föld jövője? Erre a kérdésre keressük a választ A magyar föld sorsa (Agroinform Kiadó, Bp. 2014.) c. kötet szerzőivel egy kerekasztal beszélgetés és könyvbemutató keretében. A rendezvény ideje: 2014. november… Tovább »

Privát haszon az állami földek után

2013. november 1.

Hírek

Év végéig befejeződik az állami tulajdonú földek bérbeadásával kapcsolatos szerződéskötés – tudta meg a Napi.hu. A bérlők számára a fő vonzerő az egy tagban lévő, jó ökológiai állapotú föld, illetve a védett státusz révén elnyerhető kiemelt uniós támogatás.

Halasszák el a földforgalmi törvény végszavazását!

2013. június 19.

Hírek

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat (földforgalmi törvény) végszavazásának őszre halasztását kéri nyílt levelében a Szülőföld Mozgalom Orbán Viktor Miniszterelnöktől.

Közéleti személyiségek is a földforgalmi törvény átalakításáért

2013. június 7.

Hírek

Tegnap 209 civil szervezet, ma közel 50 neves, közéleti személyiség nyílt levelet tett közzé, az Országgyűlés elé terjesztett földforgalmi törvénytervezettel kapcsolatban. Az aláírók szerint a hétfőn zárószavazásra kerülő indítvány jelenlegi formájában elfogadhatatlan, annak alapvető módosítását szorgalmazzák.

209 civil szervezet szólít fel a földtörvény átalakítására

2013. június 6.

Hírek

Kétszázkilenc civil- és gazdaszervezet levelet intézett a parlamenti képviselőkhöz, hogy a földforgalmi törvényt csak jelentős módosításokkal fogadják el. A szervezetek szerint a jelenlegi törvénytervezet nem alkalmas arra, hogy az ország földvagyonát megvédje a külföldi tőkétől, biztosítsa a helyi közösségek hosszú távú életlehetőségét, megfékezze a tőkés nagyüzemek terjeszkedését és megteremtse a föld termőképességét megóvó fenntartható gazdálkodás… Tovább »

Spekulánsok ellen a helyi közösségek ellenőrzésével

2013. május 28.

Hírek

A földtörvény ügyében aktív civil szervezetek részletes javaslatcsomagot küldtek el a kormány és a parlamenti pártok számára, amelyben a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett birtokpolitikai elvek alkalmazását szorgalmazzák. Követelik, hogy vonják a helyi közösségek kontrollja alá az összes földügyletet, mert csak így akadályozható meg a spekulációs tőke és a külföldiek földszerzése.