Kevesebb földgáz és áram fogy a tavalyihoz képest

2023. november 6.

Hírek

Januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság. Áramból 7 %-os volt a mérséklődés az esztendő első kilenc hónapjában – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményben.

A lakossági piaci gázár az ötszöröse annak, amennyiért az állam veszi

2023. szeptember 23.

Hírek

Miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok, kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került – derül ki a legfrissebb uniós statisztikából. Ez csökkenés a megelőző hónaphoz képest, hiszen júniusban a köbméterár még 166 forint felett volt, és jelentősen eltér a magyar kormány által kreált… Tovább »

Földgázprojektek helyett a lakóépületek korszerűsítését sürgeti a Greenpeace

2023. május 31.

Hírek

A magyar társadalom és gazdaság számára sokkal előnyösebb lenne, ha az új, a kormány által tervezett földgázprojektre szánt 100 milliárdokat  a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, azaz energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – derül ki a Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmányból.

Több tízezer háztartás fogyasztására elég gáz szivárog a hazai hálózatból

2023. május 19.

Hírek

A Greenpeace a Clean Air Task Force segítségével újra megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A helyszínek többségénél kimutatható volt, hogy a gázt a légkörbe engedték, és szivárgást is találtak. Ennek a környezeti és a gazdasági kára is súlyos, ezért a Greenpeace azt követeli, hogy legkésőbb 2035-ig… Tovább »

Orbáni hungarikum: takarékoskodj, és jól lehúz az állam

2023. január 15.

Hírek

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. több éves beruházással, EU-s és állami támogatásból állította át a hőközpontjait a gázkazánok működtetéséről a termálvíz hőenergiájának felhasználására. A cég az enyhe idő miatt kevesebb gázt égetett el, ezért 190 milliós kötbért kell fizetnie az MVM-nek.

A valós energiaárak spórolásra ösztönöznek

2023. január 11.

Hírek

A háztartások földgázfelhasználása több mint 23 %-kal, a gazdasági szereplőké csaknem 25 %-kal alacsonyabb volt decemberben, mint egy évvel korábban – közölte ma az Energiaügyi Minisztérium. A villamos energia fogyasztása decemberben több mint 7 %-kal múlta alul az egy évvel korábbit.

Lantos Csaba energiaminiszter belengette a szélenergia hasznosítását

2023. január 8.

Hírek

Az energiaszuverenitás erősítését nevezte kiemelt feladatnak az energiaügyi miniszter a Kossuth rádió mai Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy az enyhe tél miatt nem sok gáz fogyott, ezért nagyon magas a gáztárolók töltöttsége Európában és így Magyarországon is.