Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből

2021. április 12.

Hírek

Ha továbbra is a megszokott módon folytatódik a mezőgazdasági termelés, a termőföld elsivatagosodásához vezethet a régiónkban is. Ezt jelzi előre, hogy a Föld talajainak már csak töredéke termőképes. – amiért nem csak a klímaváltozás felel, a tápanyagot és az élőhelyet biztosító talaj leromlását az emberiség okozza. Mit lehet tenni ennek elkerüléséért?

Feléljük a bolygót

2019. március 12.

Hírek

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért – állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

A magyar föld sorsa

Kiadványok

A nemzetek modernkori biztonságát a természeti erőforrásaik minősége, mennyisége, állapota továbbá azok megőrzése határozza meg. Milyen intézkedésekre van szükség termőföldünk védelméhez? Hogyan alakul a magyar föld jövője? Erre a kérdésre keressük a választ A magyar föld sorsa c. kötet szerzőivel

A túzokokat is veszélyezteti a földmutyi

2014. január 16.

Hírek

Átverték a fiatal gazdákat is. Vihetik a vágóhídra a nyájaikat azok az állattartók, akik az óév utolsó napján kihirdetett földpályázatokon elvesztették legelőik felét-háromnegyedét a Kőrös-Maros Nemzeti Park területén. A nyertesek között – akárcsak a Nemzeti Földalap pályázatai esetében – sok a helyben ismeretlen. Most szipolyozza más is” – így jártak a földpályázat “trafikosai” A hvg.hu… Tovább »

Elvégezte amit megígért Ángyán József

2013. december 21.

Hírek

A földmutyi miatt lemondott egykori parlamenti államtitkár az összes megyére kiterjedően feldolgozta azoknak a földbérletpályázatoknak az eredményét, melyeknek kihirdették a győzteseit szeptember elsejéig. Bár eddig az időpontig a meghirdetett területek alig húsz százaléka talált bérlőre, a kirajzolódó kép így is megdöbbentő. A több száz oldalas elemzést a Tisztesség és Emberség Szövetségének alapítója a napokban teszi… Tovább »

Vádemelés a nemzeti parkos ügyvédi mutyi miatt?

2013. december 13.

Hírek

Az Egri Járási Ügyészségnek kell döntenie a vádemelésről abban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát (BNPI) érintő magánokirat-hamisítási ügyben, amely a földhaszonbérleti pályázatok második, Ángyán József által korábban súlyosan bírált eljárása miatt indult.

Közérdekű adatokat kell kiadnia a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-nek

2013. augusztus 24.

Hírek

A Debreceni Járásbíróság ma kihirdetett ítélete szerint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-nek az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül közérthető módon közölnie kell a felperessel a cég felügyelőbizottsága 2010. október 1. és 2013. május 7. közötti ülései közérdekű adatokat tartalmazó jegyzőkönyveinek tartalmát.

Nagy földlábnyomunk árnyai

2013. március 11.

Hírek

A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő hálózat és a Fenntartható Európa Kutatóintézet által frissen publikált tanulmány szerint Európának sürgősen csökkenteni kell globális földhasználatát. A jelentés szerint az Európára jellemző, túlzottan magas fogyasztási szint miatt kontinensünk földlábnyoma a legnagyobbak között van a világon.

Ki kaphat földhasználati jogot Magyarországon?

2013. február 26.

Hírek

Két héten belül megkezdődhet a parlamentben a földforgalmi törvény tárgyalása, várhatóan a részletes vita folytatásával − értesült a Napi Gazdaság. A képviselők azonban már egy jelentősen átírt változatot szavazhatnak meg.