Látta már a földikutya fogápolását?

2018. április 30.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeumban egy hónapja nyílt meg “A Földi kölök és a Fogas vakony” c. kiállítás, ami hazánk egyik legveszélyeztettebb állatáról és egyben Az év emlőséről, a földikutyáról szól. Fogápolás a fogorvosok ajánlása nélkül 🙂

A Földi kölök és a Fogas vakony — Földikutyák a Kárpát-medencében

2018. március 29. - 2018. december 31.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum

Programok

2018. március 29-én nyílt meg az Év Emlőse: a földikutya Földi kölök és a Fogas vakony – Földikutyák a Kárpát-medencében című időszaki kiállítás. Annak az emlősfajnak, vagy pontosabban fajoknak, amelyek itt, a Kárpát-medencében alakultak ki mintegy 1,8 – 2 millió évvel ezelőtt, amelyeknek – nemcsak képletesen, hanem valóságosan is – elzúgott a fejük felett a… Tovább »

Köpönyeg és Albertina vérét vették

2017. május 9.

Hírek

Visszatért a fokozottan védett nyugati földikutya a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területére. A Pest-megyéből közel fél évszázada kiveszettnek vélt Spalax leucodon populációját fedezték fel a húsvéti ünnepek utáni napokban Albertirsa külterületén.

Bajai földikutya-rezervátum TT kihirdetése

2017. április 06.

Helyszín: Baja

Sajtótájékoztatók

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Földművelésügyi Minisztérium tisztelettel meghívja a Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület kihirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóra.

Elpusztítja a földikutyákat a kerítés

2017. február 3.

Hírek

Európa egyik legritkább, legveszélyeztetettebb állatfaja, a délvidéki földikutya kelebiai állománya a kipusztulás szélére került a déli határszakaszon felépített migránsriasztó kerítés miatt. A természetvédelemért felelős minisztérium a sajnálkozáson kívül nem tesz semmit a példátlan helyzet megoldása érdekében. A környékbeli gazdák tájékoztatása szerint a határkerítés továbbépítése, illetve üzemeltetése nem csak a migrációs folyamatokat befolyásolja, hanem az érintett… Tovább »

Megyerikum lett a délvidéki földikutya

2016. december 23.

Hírek

Bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba a délvidéki földikutya. Meg is érdemelte, hiszen a kritikusan veszélyeztetett rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött faja, a szerbiai Vajdaságon és Magyarországon kívül máshol nem fordul elő. Ezen belül is az állatok kétharmada Bács-Kiskun megyében él, a legtöbb pedig Baja közelében.

Ökológiai hungarikum végveszélyben!

2016. szeptember 18.

Hírek

A Védegylet Egyesület támogatja a bajai földikutya élőhely országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítási szándékát.

Lakossági fórum a bajai földikutya-élőhely védetté nyílvánítására

2016. szeptember 12.

Helyszín: Baja, Szegedi út 19

Sajtótájékoztatók

A délvidéki földikutya a Kárpát-medence bennszülött állatfaja: Magyarországon és a szerbiai Vajdaságon kívül sehol nem fordul elő a Földön. Ennek a különleges rágcsálónak a világállománya az ötszáz egyedet sem éri el, közvetlenül a kihalás szélén áll.