Gyakrabban térhetnek vissza az apokaliptikus esőzések a Földközi-tenger térségében

2023. december 2.

Hírek

50%-kal intenzívebbé és 50-szer valószínűbbé tette a klímaváltozás a szeptember eleji apokaliptikus esőzéseket Líbiában, mint ha az az ipari forradalom előtti időkben, 1,2 Celsius-fokkal alacsonyabb globális átlaghőmérséklet mellett történt volna. De nincsenek jobb kilátásai Spanyolországnak, valamint a Daniel vihar által sújtott többi országnak (Bulgária, Törökország és Görögország) sem,

Ecomondo: SwitchMed Connect az Európai Unió körforgásos gazdasággal kapcsolatos rendezvénye először Olaszországban

2022. október 26.

Hírek

2022 november 9-10. között 8 mediterrán ország érdekelt felei, vállalkozók, startupok, politikai és pénzügyi intézmények gyűlnek össze, hogy együttműködéseket hozzanak létre és felgyorsítsák a környezetvédelmi és társadalmi innovációkat. SwitchMed Riminiben az IEG nagyszabású rendezvényén, amely a fenntartható gazdasági megközelítéseket népszerűsíti a Földközi-tenger térségében.

A COP27 az ECOMONDO partnere az első mediterrán pavilonban

2022. szeptember 27.

Hírek

A részes felek 27. konferenciáját november 6. – 18. között az egyiptomi Sarm el-Sejkben rendezik, ahol a térség éghajlati válságkezelését célzó bevált gyakorlatok lesznek a középpontban. A körforgásos gazdaságnak és a környezeti fenntarthatóságnak szentelt olasz kiállítói csoport rendezvénye Riminiben november 8. és 11. között elősegíti a kapcsolatépítést és az üzleti lehetőségeket.

Invazív dilemma a kék rák és a gyöngyosztriga is

2022. június 2.

Hírek

Új fajok százai nyomultak be a Földközi-tengerbe, megváltoztatva a helyi biológiai sokszínűséget, és megzavarva a halászatot. Ez új kihívásokat és új lehetőségeket hoz – tudósít az Euronews Ocean eheti összeállítása.

Zsugorodnak a földközi-tengeri szardíniák

2021. november 13.

Hírek

Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben. Tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent. Kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken.

Lassan már műanyagban strandolhatunk a Földközi-tengerben

2020. október 29.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése alapján évente mintegy 229 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe. Ha nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások kezelésében, 2040-re ez az érték megduplázódhat.