Vidékfejlesztési csiki-csuki

2018. május 18.

Hírek

Az összefogás és a közös munka a siker kulcsa az új kormány agrárminisztere szerint, megoldandó feladatból pedig akad bőven a következő ciklusban. “Egyértelműen zöld minisztériumot szeretnék kialakítani” nyilatkozta Nagy István a Magyar Időknek.

Miért nem érdekli az embereket a földmutyi?

2015. november 18.

Hírek

A föld azé, aki megműveli!” Mi van?! Már megint hülyének nézel? Mikor volt a föld azé, aki megműveli? Régen? Vagy a 380ezer ha átjátszása előtt? Akkor eszerint a föld a napszámosoké, az alkalmazottaké, mindegy hogy éppen kinek a földjén dolgoznak? Most akkor kié a föld? Mindenkié? A magánbirtokosoké? A napszámosoké, akik megművelik? A bérlőké? Az… Tovább »

Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

2015. július 28.

Hírek

Csupán az elmúlt évszázadokban hódította vissza a vadon az amazóniai esőerdőket, amelynek térséget tudósok szerint az európai hódítók megjelenése előtt sűrűn lakott volt és az ott élők hasznosították az erdőket, földeket, háziasították a növényeket.

Letartóztatták a MVH egyik vezetőjét

2013. október 14.

Hírek

Előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Édes kényszerbérlet – ajándék pénz az államtól

2013. október 5.

Hírek

Szeptemberben hozta nyilvánosságra a Hortobágyi Nemzeti Park az általa meghirdetett földbérletpályázatok eredményeit. Az érintett földek egy részét, több ezer hektárnyi gyepet már januárban is meghirdettek, majd az akkori kiírást, miután a pályázók már jelentős munka- és költségráfordítással elkészítették a pályázataikat, márciusban indoklás nélkül visszavonták. Máshol is vannak mutyik.

Sóval hintik be a kishantosi biogazdaságot

2013. június 11.

Hírek

Hiába a dagadó botrány, úgy tudni, az új földosztásokon tényleg elvérzik az ország tán legnagyobb biogazdasága. Az érintett mellett megszólaltattuk az előző és a mostani földművelési államtitkárt, valamint a szocik főagráriusát. Rágalmazási per körvonalazódik.

Ki áll az ökogazdaság likvidálása mögött?

2013. április 26.

Hírek

A földmutyi állatorvosi lova a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által művelt állami földekre kiírt pályázat. Az eddigi ökogazdálkodás itt meg fog szűnni. Kinek az érdeke pétisóval behinteni 450 hektárt? A 20 éve itt gazdálkodók szerint Szabó Csaba (földügy miniszteri biztos, és a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft igazgatója), Éder Tamás és Zászlós Tibor az Agrárkamara alelnökei az… Tovább »

Szegényé az utolsó kenyér

2013. március 19.

Hírek

Egykor a falvak népe szoros közösséget alkotott, s ennek az értékét nehéz volna túlbecsülni. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós szerint az új földtörvény megalkotásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a szempontot. A Pécsi Egyetem professzorával a faluközösségek és a föld kapcsolatáról is beszélgettünk.