A FÖLDGÖMB 2023. január-február

Kiadványok

A Földgömb alkotóközössége a lap 1929-es alapítása óta azért dolgozik, hogy választ adjon a bennünket körülvevő világ­ról megfogalmazódott kérdésekre, elsősorban a földrajztudomány elemző, szintetizáló eszköztárának segítségével.

A Földgömb 2021 november–december

Kiadványok

18. század nagy vulkánkitörései salakkal és hamuval borították a kanári-szigeteki Lanzarote kiváló szőlészeteit. De az élet nem állt meg a frissen sivataggá vált terepen – sőt, utat tört magának a salakmezők közepén is! Új technológiával, a vulkáni takaró adottságainak felhasználásával született újra a növénytermesztés.

Teszteld a tudásod földrajzi kérdésekben!

2021. augusztus 14.

Hírek

A földrajzóra sokunk kedvence volt az általános és a középiskolában. Megismerhettük, milyen országok találhatók Európában és más kontinenseken. Felfedezhettük az iskolapadokból a világ legnagyobb hegyeit, folyóit és tavait. Sőt, az országok népességéről és gazdaságáról is érdekes információkat tudhattunk meg.

Földgömb 2021 május-június

Kiadványok

Legfrissebb számunkban szinte minden a közeli és távoli Délről szól: a Déli-Alpok mint egykori hadszíntér, Korzika, a gránitsziget, Isztambul, a kontinenseket összekötő metropolisz, az Afrika-témájú új rovatunk és a messzi, tűzföldi Ushuaia is. Délre tartva pedig sorra jönnek elő a bizarr emlékek – talán a sok-sok hónapos bezártság lappangó hatásaként…

Földgömb 2021 március – április

Kiadványok

Az idei tél vége terepmunkára csábító napokat is hozott. Olyan ideális időszakra vadásztunk, amikor nincs hóborítás, fagyott a felszín és még egyáltalán nincs friss, zöld növényzet. Egy távoli, rendkívül sűrű, akácos-cserjés bozóttal fedett hátra igyekeztünk, ráadásul messze az utolsó burkolt úttól. A Sajó–Hernád-torkolat közelébe, a két folyó közrefogta ártér vidékére. A célterület nyáron szinte járhatatlan… Tovább »