Földgömb 2021 március – április

Kiadványok

Az idei tél vége terepmunkára csábító napokat is hozott. Olyan ideális időszakra vadásztunk, amikor nincs hóborítás, fagyott a felszín és még egyáltalán nincs friss, zöld növényzet. Egy távoli, rendkívül sűrű, akácos-cserjés bozóttal fedett hátra igyekeztünk, ráadásul messze az utolsó burkolt úttól. A Sajó–Hernád-torkolat közelébe, a két folyó közrefogta ártér vidékére. A célterület nyáron szinte járhatatlan… Tovább »

A FÖLDGÖMB 2021. január-február

Kiadványok

Van klasszikus zene és klasszikus tánc. Ugyanígy van Klasszikus Karszt is. Így, nagybetűvel, legalábbis a szakirodalomban. A térképeken viszont egyszerűen csak Karsztnak, szlovénül Krasnak, olaszul Carsónak nevezik, mivel ez a két ország osztozik rajta. Ez az osztozkodás egyébként történelmileg korántsem volt „sima ügy”. A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2021 első számának tartalmából:

A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről. A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október tartalmából:

160 éve született Laczkó Dezső!

2020. július 22.

Hírek

Laczkó Dezső, a hazai természettudományok egyik nagy alakja 1860 július 22.-én született Trencsén. Pályafutása során számos munkát végzett, többek között középiskolai tanárként dolgozott az ország több városában is. 1877-ben belépett a kegyes tanító rendbe, majd 1886-ban földrajz-természetrajz szakos tanári oklevelet szerzett a Budapesti Tudományegyetem bölcsészkarán.

A FÖLDGÖMB 2020. május-június

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről a tengerfenéktől a hófödte csúcsokig, sőt egészen a Marsig…

A FÖLDGÖMB 2020. március-április

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről a tengerfenéktől a hófödte csúcsokig, sőt egészen a Marsig…

Így amortizálják a földrajz tudást is

2018. november 24.

Hírek

Földrajzoktatás az új NAT-ban. A szakmai szervezetek javaslatai közül egyet sem fogadott el az Oktatás 2030 kutatócsoport. „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” Gróf Széchenyi István tudta ezt, Orbán Viktor elfelejtette. Tudás helyett testnevelés.

Ne likvidálja az földrajzoktatást az Orbán-kormány!

2018. szeptember 14.

Hírek

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, – egyben egy tantárgyunkat régóta sújtó negatív oktatáspolitikai döntéssorozat újabb állomásának látjuk, – hogy, a NAT jelen tervezete minimális szintre kívánja zsugorítani a földrajztanítást a köznevelésben! A Magyar Földrajzi Társaság kritikai észrevételei, javaslatai az új Nemzeti Alaptanterv tervezetével kapcsolatban.