A FÖLDGÖMB 2019/május-június

Kiadványok

A tartalomból: Francsics László: Utazás a Tű-galaxishoz… és még tovább – honnan tudhatjuk, milyen messze van? Jakab Gusztáv: A sárga ibolya Szigeti-Böröcz Ferenc: Újjáéledő varázslat – mesék és mesemondók Ladányi Tamás: Tavaszi űrállomás Fazakas László: Castello – Velence igazi arca Kupi László: Rubellit Szabó Zoltán: A nap, amikor az iráni lányok nővé válnak Sarusi István:… Tovább »

Karátson Dávid a vulkánok szerelmese

2018. december 15.

Hírek

A Föld geomorfológiai titkainak feltárására vállalkoztam, ami fontos, hiszen ilyen szempontból is illik ismerni tágabb környezetünket, ahol élünk. Minél mélyebben ismerjük, annál jobban kötődünk hozzá – nyilatkozta az Innotékának Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének vezetője. Az Innotéka interjúját teljes egészében közöljük.

Így amortizálják a földrajz tudást is

2018. november 24.

Hírek

Földrajzoktatás az új NAT-ban. A szakmai szervezetek javaslatai közül egyet sem fogadott el az Oktatás 2030 kutatócsoport. „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” Gróf Széchenyi István tudta ezt, Orbán Viktor elfelejtette. Tudás helyett testnevelés.

A FÖLDGÖMB 2018 április

Kiadványok

A 2018 áprilisi lapszám főszereplője a fluorit. De nemcsak e látványos ásványról olvashattok benne!

EDC szermaradványok a budapesti agglomeráció vizeiben

2017. március 20.

Helyszín: 1112 Budapest, Budaörsi út 45

Sajtótájékoztatók

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutató központ Földrajztudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt  A budapesti várostérség tisztított és nem tisztított kommunális szennyvizeiben található egyes EDC szermaradványok vízminőségi, ökológiai és élelmiszerbiztonsági kockázatai és kockázatcsökkentő fejlesztések c. projekt  nyitó konferenciájára.

Kitekintés a geográfia határterületeire

2017. március 14.

Helyszín: Budapest, Széchenyi István tér 9.

Sajtótájékoztatók

II. Földrajztudományi előadónap az Akadémián – Kitekintés a geográfia határterületeire.

A migrációtól a geomorfológiáig – Európa vezető földrajztudósai Budapesten

2015. augusztus 31.

Helyszín: Budapest

Sajtótájékoztatók

A legrangosabb európai földrajztudományi fórum helyszíne lesz augusztus 31. és szeptember 2. között a magyar főváros. Az EUGEO, a kontinens földrajzi társaságait összefogó, 1997-ben alakult ernyőszervezet 5. kongresszusán 45 ország 602 kutatója tanácskozik az Európa jövőjét is meghatározó problémákról: többek között demográfiai kérdésekről, klímaváltozásról, urbanisztikáról.

A FÖLDGÖMB 2013 augusztus

Kiadványok

FESZTIVÁLSZEZON VAN. Minden hétre vagy hétvégére jut valami, de az igazi fesztiválidőszak – a mi klímánkon és életritmusunk mellett – nem nyújtózik túl a nyáron. Számítunk rá, tervezünk vele. De miért lehet a legfőbb szabadidős program? Hogyan folyik bele a mai életbe, miként illeszkedik életvitelünkhöz?

Elhunyt Enyedi György földrajztudós

2012. szeptember 12.

Hírek

2012. szeptember 10-én, életének 83. évében elhunyt Enyedi György akadémikus, az MTA egykori alelnöke. A társadalomföldrajz Széchenyi-díjas professzora a társadalom és a gazdaság területi, régiók közötti és a településhálózaton belüli egyenlőtlenségeinek nemzetközi hírű, elismert kutatója volt.