Vizes élőhelyek világnapja – vizeink levegő után kapkodnak!

2019. február 2.

Hírek

Tudtad, hogy a vizes élőhelyek kiemelkedő szerepet játszanak a változékony időjárás hatásainak mérséklésében? Az édesvizek létünk alapját jelentik, mégis hagyjuk, hogy állapotuk egyre romoljon. Február 2-án tartjuk a Vizes élőhelyek Világnapját.

Össz európai csobbanás az élő folyókért

2015. július 13.

Hírek

Tegnap délután 3 órakor több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontosságáért. Nálunk ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. A 15 településünkön megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

Csak négy szabadvízi strand necces

2015. június 5.

Hírek

A magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Folyóink több mint fele odavan

2013. október 14.

Hírek

Az EU 2012-ben közzétett jelentése szerint Európa folyóinak több mint fele leromlott állapotban van. Ehhez képest az EU tagállamok minimális vállalásai miatt ezek elenyésző, mindössze 10 %-án várható javulás 2015-ig. Szinte valamennyi vízgyűjtőn gyerekcipőben jár a vízhasználat valós, pénzben kifejezhető értékének számbavétele, ami miatt sokan korlátlan erőforrásként tekintenek a vizekre.

Harc a Nílus vizéért

2013. június 10.

Hírek

Az egyiptomi külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy országa egyetlen csepp vízről sem mond le a Nílusból, és közölte: Addisz-Abebába utazik, hogy az Etiópiában tervezett duzzasztógátról tárgyaljon.

Elúsztak a 2015-ös célok

2012. november 20.

Hírek

Magyarország felszíni vizeinek mindössze 11 %-a van jó ökológiai állapotban. A folyóvizek egyharmada és a tavak kétharmada esetében a jelenlegi állapot minősítésére nem is volt lehetőség az adathiány miatt. Jól állunk viszont európai összehasonlításban a felszín alatti vizek mennyiségi készleteit tekintetve.