A NASA mérései szerint az idei volt a legforróbb nyár

2023. szeptember 15.

Hírek

A mérések kezdete, vagyis 1880 óta az idei volt a legmelegebb nyár a Földön – közölte a NASA jelentésében. Az idei nyár melegrekordjával a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája folytatódik.

Brutál globális hőség

2023. július 18.

Hírek

A rekordokhoz közelítő hőség miatt erdő- és bozóttűz, emellett villámárvíz és tájfun is fenyeget a világon. A WHO főigazgatója a világ egyik legforróbb napján cselekvésre buzdítja az országok vezetőit, mert a klímaválság előttünk zajlik.

Heti kánikula: egyes megyékben 39 Celsius-fok is lehet

2023. július 17.

Hírek

Tovább folytatódik a kánikula a héten. Ma a délkeleti országrészben a 39 Celsius-fok sem kizárt. Szerdától többfelé lehet zápor, zivatar, és kissé enyhül a hőség, a hét végén 26-32 fok várható a legmelegebb órákban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Meddig képes elviselni az ember a hőséget?

2023. július 13.

Hírek

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, július első hete volt az eddigi legmelegebb a világon. De vajon meddig tolerálja a szerveztünk a meleget? A kérdést úgy is feltehetnénk, miért érezzük elviselhetetlennek a 37 fokos külső hőmérsékletet, ha a normális testhőmérsékletünk is csaknem ennyi?

A pokoli hőségben így védheted növényeidet

2023. július 12.

Hírek

A szárazsággal szemben ellenálló kert nem merül ki a különböző kertészeti trükkök – mint például az árnyékolás, mulcsolás, csepegtető csövek alkalmazása – biztosításán. Hiába a sok hasznos módszer, ha nem nevelünk szárazságnak ellenálló növényeket.

Jön a nyár eddigi legdurvább hőhulláma

2023. július 5.

Hírek

A szombati hidegfront után megkezdődött az előre jelzett felmelegedés, ám tegnapra ismét hűvösebb arcát fordította felénk az időjárás. Észak-északnyugat Európa felett ugyanis jókora ciklon tanyázik, ennek peremén érkezett hazánkba jelentős nedvesség. A felhős, borongós időt ma már sok napsütés váltja, a csapadék ekkortól záporok, zivatarok formájában érkezik. A nagy változás pedig szombaton várható– mondja a… Tovább »

Hogyan védjük meg a városlakókat a hőségtől?

2023. június 9.

Hírek

A globális felmelegedés egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal jár. Közép- és Délkelet-Európa számos részén a hőhullámmal érintett napok száma 1981-2010 között évtizedenként 10-15 nappal nőtt. Ez a tendencia előreláthatólag folytatódni és erősödni fog. A trópusi éjszakák száma – amelyeken a hőmérséklet nem csökken 20°C alá – szintén emelkedni fog.