A növények tehetnek mindenről

2019. augusztus 10.

Hírek

A világban a növények uralkodnak. Ők diktálják a szabályokat, mi csak alkalmazkodunk. Ha azt gondoljuk, hogy erősebbek vagyunk náluk, meg fognak tanítani rá, hogy hol a helyünk: hogy csak átmeneti vendégek voltunk az otthonukban, és hogy a vendégség véget ért.

A fák is érzik a klímaváltozást. Vajon meddig tudnak küzdeni ellene?

2019. május 21.

Hírek

A korábbi adatokhoz képest sokkal több szén-dioxidot nyelnek a szárazföldi növények egy új kutatás szerint. A tudósok mindebből arra következtetnek, hogy az anyaföld is megérezte a klímaváltozást, és foggal-körömmel küzd ellene. A kérdés az: meddig képes rá.

A hőmérséklet emelkedésével a világ vizei még kékebbek lesznek

2019. február 5.

Hírek

A melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, azaz a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. A következő évtizedekben egyre kevesebb lesz belőlük a vizekben, ami 2100-ra a világ vizeinek felében színváltozást okoz.

Vastagabb levelet növesztenek a növények – és ez nem jó

2018. október 7.

Hírek

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

Oxigéntermelő lakóházak a jövő nagyvárosainak

2017. január 7.

Hírek

Olyan környezetbarát toronyház épül Tajvan fővárosában, ami a tervek szerint 230 tonna szén-dioxid megkötésével járul majd hozzá a város levegőjének tisztításához. A szokatlan spirál formájú épület teraszait fával ültetik be, így segítve a környezet terhelésének csökkentését.

Bioüzemanyag mesterséges fotoszintézissel

2016. június 4.

Hírek

Mesterséges fotoszintézissel állítottak elő bioüzemanyagot a Harvard Egyetem kutatói, az általuk létrehozott technológia drasztikusan csökkentheti a bioüzemanyagok előállításához szükséges tömeges méretű növénytermesztést, hatékony eszköz lehet a klímaváltozás elleni harcban.

Kevesebb szén-dioxidot tárolnak az erdők

2015. augusztus 2.

Hírek

A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok nyomán, ennek folytán a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni – állapították meg az Utahi Egyetem kutatói.

A műerdő nem váltja ki az eredetit

2015. április 20.

Hírek

Napfény segítségével és szén-dioxid felhasználásával mesterséges fotoszintetizáló mechanizmust készítettek amerikai kutatók – remények szerint így tisztább és zöldebb lesz a környezetünk. Viszont ettől még nem lehet büntetlenül erdőt irtani!

Miért színes az őszi erdő?

2014. október 14.

Hírek

A természetszerető embereket ősszel mindig elkápráztatják a lombhullató erdők fantasztikus színei. A tankönyvek szerint ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei, a természet véletlenszerű biokémiai játékai. Sok kutató azonban nem elégszik meg ezzel a magyarázattal, és úgy véli, van valamilyen evolúciós magyarázata e színorgia kialakulásának.

Világítsunk algával!

2013. október 8.

Hírek

Pierre Calleja francia biokémikus egy igen lenyűgöző környezetbarát lámpát tervezett, amely úgy tudja kivilágítani az utcákat és a parkolóházakat, hogy közben visszaszorítja a CO2 kibocsátást is. Egy lámpa egy tonna szén-dioxidot semlegesít évente.