Egyre több a betegséget terjesztő tigrisszúnyog Európában

2023. október 4.

Hírek

2022-ben Európában több helyi eredetű, a tigrisszúnyogok által terjesztett dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen – írja a Politico. A gyógyszeripar már elkezdte növelni a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

Egy úgy szabályozás miatt megváltozik a kenyerek és pékáruk íze

2023. szeptember 30.

Hírek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti. Egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Minimálárat vezetne be Franciaország a repülőjegyekre

2023. szeptember 21.

Hírek

A francia közlekedési miniszter szerint ezzel lehetne csökkenteni a légi közlekedés hozzájárulását a klímaváltozáshoz, valamint a társadalom szegényebb rétegeinek is elérhetőbbé tehetnék a repülést.

Vízháború fenyegeti Európát?

2023. augusztus 13.

Hírek

A városok vízhiányát Europában legalább annyira befolyásolja a szupergazdagok pazarlása, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése – állapította meg a Nature című tudományos folyóirat, a brüsszeli Politico pedig annak nézett utána, mit is jelent ez a gyakorlatban?

DNS-technológiával az utcai kutyaszar ellen

2023. július 18.

Hírek

Talán közismert, hogy milyen elképesztő fejlődésnek számított a bűnüldözés számára a DNS-technológia. Évtizedek után kapnak el egy icipici minta segítségével bűnözőket, vagy azonosítanak be rég elveszettnek hitt embereket. A dél-franciaországi Béziers városában a kutyák nyálmintáival követik vissza az utcán hagyott kutyaszar „termelőjét”.

Betiltották Franciaországban a rövid távú belföldi repülűjáratokat

2023. május 25.

Hírek

Franciaországban betiltották a belföldi repülőjáratokat azok között a városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is. Az új szabály alapján Párizsból már nem lehet repülővel utazni Nantes-ba, Lyonba vagy Bordeaux-ba.

Orbánnak atom kell. És ez a franciák biznisze lehet az orosz bukás miatt

2023. április 29.

Hírek

A Framatome jöhet a Siemens helyett Paks II.-be, és a Roszatom lecserélése is szóba jöhet Paks I. fűtőelemellátásában. Támogatja a francia energiaügyi tárca a francia cégek részvételét a Paks II. projektben, amelyben az orosz Roszatom is részt vesz, hiszen a nukleáris energia nem esik oroszellenes uniós szankciók alá. A Roszatom helyett a Westinghouse-tól jöhet Paks1… Tovább »

Megnyílt Európa legnagyobb madárháza

2023. április 17.

Hírek

Felavatta Nagy Dél-amerikai Madárházát április 15-én a közép-franciaországi Saint-Aignanban a Beauval Állatpark, amely szerint az új létesítmény Európa legnagyobb madárháza. A 36 méter magas, 1,6 hektáron elterülő madárház több mint 500 szárnyasnak és mintegy 30 emlősnek ad otthont.