Megkezdődött a Notre-Dame helyreállításhoz szükséges fák kiválasztása

2021. február 18.

Hírek

Megkezdődött a franciaországi Normandiában azon 100-200 éves tölgyfák kiválasztása, amelyeket a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019 áprilisi tűzvésze nyomán leomlott huszártornyának helyreállításához fognak felhasználni. Március végéig mintegy 1000 fát vágnak ki.

Franciaországban egyre több az aranysakál

2021. február 4.

Hírek

Újabb franciaországi megyében, ezúttal az ország nyugati részén lévő Deux-Sevres-ben észleltek egy aranysakált, megerősítve, hogy egyre nyugatabbra veti meg a lábát a megjelenésében farkasra, viselkedésében pedig inkább rókára hasonlító állat.

A franciák extra adóval büntetik a nehéz autókat

2020. november 17.

Hírek

A francia kormány célkeresztjében a nagy SUV-ok, igaz itt is vannak “ál” zöld kiskapuk. Egy kéttonnás autó után például 2000 euró (717 ezer forint) pluszadót kell majd fizetni.A zöldek szerint ez csak látványintézkedés.

700 kilométeres a Párizs környéki gigadugó

2020. október 30.

Hírek

Rekordot döntött Párizs környékén a közúti forgalom alig néhány órával azt megelőzően, hogy életbe léptek a koronavírus-járvány miatt bevezetett új intézkedések. Ile-de-France régióban összesen 700 kilométer alakult ki tegnap este.

Likvidálják a hűtött-fűtött teraszokat Franciaországban

2020. július 29.

Hírek

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Ez a megoldás a 90-es években terjedt el szerte Franciaországban, amikor megtiltották a beltéri dohányzást. Környezeti szempontból elfajzott dolog a kültéri fűtés és hűtés.

Párizs 20 millió euróval ösztönzi a karantén utáni kerékpár-használatot

2020. május 10.

Hírek

A francia kormány 20 millió eurós programmal ösztönzi a kerékpár-használatot, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások feloldásakor a tömegközlekedési járművek zsúfoltságától tartó franciák gépkocsi helyett inkább biciklivel járjanak dolgozni, és hogy ne emelkedjen vissza a légszennyezettség a karantén előtti szintre. Az autós lobbi dühöng.

Pozitív lett egy francia macska vírustesztje

2020. május 3.

Hírek

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el – közölte tegnap a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is.