Betiltják a rövid távú belföldi repülőjáratokat franciaországban

2022. december 6.

Hírek

Az Európai Bizottság is jóváhagyta, így Franciaország betilthatja a 2,5 órásnál rövidebb, belföldi repülőjáratokat az olyan városok között, amik vasúttal is össze vannak kötve. A tilalom kezdetben csak 3 útvonalat érint, amelyek Párizs, Nantes, Lyon és Bordeaux között közlekednek.

Minden nagy parkolót napelemmel kell lefedni Franciaországban

2022. november 10.

Hírek

Franciaországban a Szenátus jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely előírja, hogy napelemmel kell lefedni minden olyan parkolót, ahol legalább 80 autó parkolhat. További intézkedések között szerepel a nagy napelemes farmok építése az autópályák és vasutak mellett található üres területeken.

Bura az apró francia falu az atomenergia-ellenállás főhadiszállása

2022. november 2.

Hírek

Aki hallotta már a franciaországi Bure nevét, az valószínűleg vagy a környékbeli atomellenes aktivisták központja, vagy az itt hamarosan felépülő atomtemető miatt találkozott vele. Az alig 80 fős falu mellé hoznák ugyanis a franciák legveszélyesebb nukleáris hulladékát, a fogadtatás pedig igencsak vegyes:

Haldokló erdők Európában

2022. október 21.

Hírek

Németországban a kéregbogarak okoznak óriási károkat az erdőkben, Franciaországban pedig csak idén 65 ezer hektár erdő égett le. A háttérben a magyarázat sok mindenre a klímaváltozás, a globális felmelegedés.

Itt az ideje betiltani a magánrepülőgépeket

2022. augusztus 25.

Hírek

A Francia közlekedési miniszter szerint itt az ideje betiltani a magánrepülőgépeket. Clément Beaune szerint az intézkedés nagyon kis számú emberre lenne hatással, de hatalmas ökológiai előnyökkel járna.

Új francia klímaaktivista stratégia: cementet a golfpályák lyukaiba

2022. augusztus 15.

Hírek

Dél-Franciaországban klímaaktivisták cementtel töltötték meg több golfpálya lyukait is, így tiltakozva az ellen, hogy az országban uralkodó súlyos szárazság közepette a golfpályák mentesülnek a víztilalom alól. A csoport elsőként a Toulouse városához közeli pályákat vett célba.

A franciáknak már a fürdővizet is be kell osztaniuk

2022. július 28.

Hírek

a a hét hátralévő részében sem csökken a hőmérséklet, akkor az idei lesz a legmelegebb és legszárazabb július Franciaországban 1959 óta. Ez már nem csak a mezőgazdaságot érinti érzékenyen, hanem a városokban lakókat is. Alig maradt olyan francia megye, ahol ne rendeltek volna el valamilyen vízfogyasztási korlátozást. A legtöbb helyen locsolni és medencézni tilos, de… Tovább »

Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország

2022. április 23.

Hírek

Jövő évtől tilos lesz Franciaországban termékeket “szén-dioxid-semlegesként” hirdetni anélkül, hogy ezt bizonyítani tudná a gyártója. Jól menő szlogen a klímavédelem, viszont a cégek a környezetvédelmi protokolljukat nem tudják sok esetben igazolni.

Macron a zöld lelkűeknek ígér fűt-fát.

2022. április 17.

Hírek

Franciaország lesz az „első nagy nemzet”, amely felhagy az olaj, a szén és a gáz energiaforrásként való felhasználásával – Macron megígérte, hogy Franciaország felhagy a fosszilis energiaforrások használatával. Azért persze 6 új atomreaktort építene.

Felzabálja a klímaváltozás az európai partokat

2022. február 19.

Hírek

A klímaváltozás Európa partjait támadja, a vízszint emelkedik, az erózió felgyorsul. A francia Normandia régióban hatalmas sziklák omlanak a tengerbe, Németországban az Északi-tengernél, az UNESCO által védett ártér és a szigetek vannak veszélyben.