Íme a fukusimai sugárzó massza

2019. február 21.

Hírek

Néhány nappal az után, hogy japán szakemberek egy hosszú robotkarral lenyúltak a fukusimai atomerőmű aljára, a tudósok fotókat tettek közzé az ott talált olvadt fűtőanyagról.

Megpiszkálták a fukusimai olvadt fűtőanyagot

2019. február 15.

Hírek

8 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után most először próbáltak hozzáférni a szakemberek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A kísérletben robotkarral nyúltak be a reaktorköpeny alá, és a 15 méter hosszú cső végére szerelt két karral igyekeztek mintát venni a megolvadt fűtőanyagból.

Atomcsapda 2. rész a kiégett fűtőelemekről

2018. március 23.

Hírek

Andreas Kraemer, mérnök, nemzetközileg elismert szakértő, amerikai és német egyetemek oktatója, nemzetközi szervezetek vezetőségi tagja szintén elmondja az Energiaklub filmjében, hogy mik az atomenergia veszélyei.

Orosz nem a paksi atomhulladékra

2016. december 16.

Hírek

Több mint 50 éve használja az emberiség a nukleáris energiát, és ennyi idő alatt nem sikerült működőképes megoldást találni a több százezer évig sugárzó radioaktív hulladékok kezelésére. Bár az Orbán- kormány gyakran kommunikálja, hogy Paks II sugárzó hulladékát Oroszországban fogjuk majd elhelyezni, Vlagyimir Szlivjak, az oroszországi Ecodefense nukleáris szakértője elmondta, miért nem lehetséges ez.

Leállhat az akadémia kutatóreaktora

2016. március 11.

Hírek

A Világgazdaság mai száma szerint 3,7 milliárdba kerülne a fűtőelemek cseréje az MTA kutatóreaktorában, erre nemigen van pénz. Az eladó, az orosz Tvel 15 év alatt hússzorosára emelte a fűtőelemek árát, ami így már megközelíti a világpiaci szintet.

Lázár újabb paksi hazugsága

2015. március 26.

Hírek

“Nem tudjuk megerősíteni a hírt, miszerint megállapodás született volna az ESA és a magyar kormány között a fűtőanyag-ellátásról”– mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője a Népszabadságnak. Nyilvános lehet Paks II. vételára

10 helyett akár 18 milliárd euróba is fájhatna Paks 2 – de nem lesz

2015. március 14.

Hírek

A Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára szerint szokatlanul gyorsan döntött az Európai Bizottság a paksi fűtőelemekről. A hir24-nek nyilatkozó Illés Zoltán szerint lehetetlen egy orosz atomerőműbe máshonnan fűtőelemet hozni. És nemcsak ez a gond. A tervezési hiányosságok miatt is újabb vétó jöhet.

Paksi hazugságspirál

2014. október 16.

Hírek

Olyan állításokat fogalmazott meg a kormány a paksi atomerőmű üzemanyag-szállításaival kapcsolatban, amelyek egyszerre biztosan nem lehetnek igazak: néhány hete még a vasúti szállítás – és annak biztonságossága – mellett érvelt, most viszont repülőn érkeztek új fűtőanyagok Paksra, mert ez „növeli az üzemanyag-ellátás biztonságát”.

Repült Paksra a sugárzó fűtőanyag

2014. október 15.

Hírek

A paksi atomerőmű fennállása során először történt meg, hogy légi úton szállították a telephelyére a működéshez szükséges friss nukleáris fűtőanyagot. A szállítmány szeptember 24-én érkezett Oroszországból.

Új generációs orosz fűtőanyag Pakson

2014. október 2.

Hírek

Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát, és így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra a harmadik blokkban – jelentette be az orosz Szövetségi Atomenergia Ügynökség (Roszatom) nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel.