Ukrajna terményeitől kell rettegni? Inkább a töröktől. Jakab István harcba hívja a zöldeket

2023. december 6.

Hírek

Nem most veszítette el nálam Jakab István (Magosz) a szakmai hitelét, az nálam sohasem létezett. Találkoztam és beszéltem vele a 2005-ös gazdatüntetés után egy évvel az Országgyűlés Irodaházában, míg Ángyán Józsefre vártam. Valamiféle hős parasztvezéri szerepben rekedt akkorra és mesélt. Ha nem sikerül a gazdákat képviselnie, akkor hazamegy és folytatja a gazdálkodást – mondta már… Tovább »

Megérkezett a szibériai rozs és a kövön őrölt hajdinaliszt, hódít a kendermagos kenyér

2023. október 8.

Hírek

A tradíció szerint az évnek ebben az időszakában a molnárok felkeresik a pékeket, bemutatni számukra az új aratásból készült lisztet, lehetőséget adva az új termény megismeréséhez. E régi szokás szellemében a Bake My Day pékség meghívására három kisüzemi molnár tett eszmecserérével egybekötött látogatást Budapesten, bemutatva az idény lisztújdonságait.

Az ukrajnai földek – Ólom, kadmium és fel nem robbant lövedékek

2023. március 6.

Hírek

Az egészséges termeléshez egészséges talaj kell. Elszennyezett talaj erre alkalmatlan. A robbanásoktól felszaggatott és a fel nem robbant lövedékeket rejtő sem. Csak ez utóbbi 15 milliárd dollár értékű mentesítést igényelne, míg beláthatatlan a szennyeződések megszűnésének időtartama. A városok lerombolása, az emberek pusztításán túlmenően ez a putyini Oroszország műve és ez az, amihez az Orbán-kabinet a… Tovább »

Aszályveszélyhelyzeti operatív törzs: tüneti kezelés helyett a klímavészhelyzetre reagáljunk!

2022. július 29.

Hírek

A rendkívüli aszályhelyzet és a gazdák megnövekedett energiaköltségei miatt aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány. Kérdéses azonban, hogy a mostani szárazságot hogyan értékeljük: szokatlan időjárási jelenségként vagy a gyorsuló klímaváltozás tendenciáiba illeszkedő környezeti problémaként. Vajon az aszályveszélyhelyzeti operatív törzsben helyet kapnak klímakutatók és környezetvédelmi szakemberek?

Milyen gabonát termeszthetünk, ha még melegebb lesz?

2022. július 27.

Hírek

Termeszthetünk-e “klímabiztos” növényeket? Ennek a kérdésnek járt utána a felmelegedő bolygónkról szóló legújabb adásában a climate now, és beszámolt egy újabb rekordhónapról a legfrissebb adatok alapján.

Csúsztatott a minisztérium: zavartalanul mehet a magyar gabona külföldre

2022. április 24.

Hírek

Fontos információgyűjtési eszközt jelent az Agrárminisztérium által március első napjaiban elrendelt gabonaexport-korlátozás, ám egyelőre sem a kivitelt nem lassította az intézkedés, sem az árakat nem mérsékelte. Az állam elővásárlási jogával egyelőre nem élt, így aztán minden exportra szánt tétel el is hagyta az országot – a szaktárca ráadásul a szakmával való egyeztetések után kifejezetten gyorsan,… Tovább »

Az ENSZ szerint globális élelmiszerválságot hoz Putyin háborúja

2022. március 31.

Hírek

A világ legszegényebb országai szenvednek az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése miatt. Orosz hadihajók ugyanis megakadályozzák az ukrán gabonaszállító hajók kifutását – közölte az amerikai külügyminiszterhelyettes az ENSZ-ben tartott beszédében. Emiatt az árak a magasba szöktek az alacsony és közepes jövedelmű országokban.