Verespatak megmenekült?!

2021. július 28.

Hírek

Az UNESCO Világörökség Bizottsága két napja délelőtt megszavazta, hogy tegnaptól Verespatak is a világörökség része!

Az UNESCO holnapi ülésén dőlhet el Verespatak sorsa

2021. július 24.

Hírek

Július 25-én ülésezik az UNESCO bizottsága, amely a világörökség részévé nyilváníthatja Verespatakot és környékét, hacsak a bukaresti kormány vissza nem vonja a felterjesztését. A kabinet képviselői cáfolják, hogy létezne ilyen szándék, ám a liberálisok megosztottak a kérdésben, sőt maga a Florin Cîţu miniszterelnök is ingadozik.

A Greenpeace feketelistáján a Paks II-t építő Roszatom is

2018. január 18.

Hírek

Svájci Greenpeace-aktivisták egy 6 méteres Igazság-szobrot lepleztek le ma s közelgő Világgazdasági Fórum helyszínéül szolgáló Davos város szélén. A környezetvédő szervezet közzétette az “Igazságot az embereknek és a bolygónak” című új jelentését amelyben a nemzetközi színtéren tevékenykedő óriásvállalatok környezetvédelmi és emberi jogi visszaéléseit tárja föl, és javaslatokat tesz ezek visszaszorítására.

Románia visszamondja Verespatak világörökségi jelölését

2017. október 30.

Hírek

Az országok általában versengenek, hogy egy épület vagy egy térség felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. Románia most pont az ellenkezőjében mesterkedik Verespatak ügyében a HVG tudósítása szerint. Nem mindenkinek lenne aranybánya.

Visszavonja a román kormány Verespatak előterjesztését a világörökségi listára

2017. augusztus 31.

Hírek

Alig háromnegyed éve még örültünk, hogy az előző leköszönő kormány hivatalosan is beterjesztette Verespatakot a világörökség listára, és ezzel úgy tűnt, hogy megmenekül a település a pusztítástól, amelyet a tervezett cianidos technológiájú aranybánya jelentene. Az új kormány azzal indokolta a lépését, hogy ha Verespatak világörökségi védettséget kapna, azzal hátráltatná a kormány pozícióját az ország ellen… Tovább »

A román kormányfő mégsem javasolja Verespatakot világörökségi címre

2017. január 2.

Hírek

Dacian Cioloș, a leköszönő román kormányfő mégsem nyújtja be a Verespatakot világörökségi címre javasló beadványt. A román kormányszóvivő legutóbbi sajtóközleményében a beruházó kanadai Gabriel Resources által Verespatak ügyében Románia ellen indított perre hivatkozva indokolta a kormány döntését. A verespataki Alburnus Maior Egyesület szerint ezzel Ciolos korábbi ígéreteit megszegve elárulta Verespatakot.

Kanadát a verespataki lobbi leállítására kérik

2013. december 6.

Hírek

Kanadai, román és magyaror civil szervezetek közös nyílt levélben kérték Kanada külügyminiszterét és a kanadai parlament tagjait, hogy vonják meg a kanadai állami támogatást a Gabriel Resources cég verespatai bányaprojektjétől, és olyan jogszabályokat dolgozzanak ki, amelyek lehetővé teszik a kanadai cégek felelősségre vonását a Kanada határain kívüli beruházásaik kapcsán is.

2016-ban indulhat a verespataki aranyláz

2013. augusztus 20.

Hírek

Legkésőbb 2016 novemberében kezdődhet a verespataki arany kitermelése, amelyről a román kormány a beruházásban érdekelt kanadai Gabriel Resources vállalattal tárgyal – ismertetett egy egyezménytervezetet a Mediafax hírügynökség. A román állam várható haszna 5,2 milliárd dollár.

Idén megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt a felsőcsertési bányaberuházás

2011. október 29.

Hírek

Az év végig megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt a romániai Felsőcsertésen tervezett bányaberuházás – jelentette be Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter. 3 millió tonna ércet akarnak feldolgozni, amelyből 55 tonna aranyat és 300 tonna ezüstöt nyernének cianidos technológiával.

Amerikai és izraeli befektetők állnak Verespatak mögött

2011. szeptember 3.

Hírek

Dúsgazdag amerikai és izraeli üzletemberek állnak a kanadai Gabriel Resources vállalat mögött, amely 80 százalékos részesedéssel bír a verespataki arany- és ezüstkitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalatban – írta a román média.