Brutálisan drágán jön az orosz gáz Magyarországra

2022. április 22.

Hírek

Vlagyimir Putyin orosz diktátor elnök még február elején azt állította, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vesz orosz gázt. Ezzel szemben a piaci árnál drágábban vettük az orosz gázt februárban, ez a tendencia maradhat nyáron is, amikor fel kell majd tölteni a tározókat a következő fűtési szezonra.

Íme az uniós mesterterv: így rázná le Európa az orosz energiafüggőséget

2022. március 8.

Hírek

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A terv számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig – közölte ma  Frans Timmermans európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos Strasbourgban.

Jövőre lehet, hogy csak orosz gáz jön hazánkba, jóval drágábban

2019. június 3.

Hírek

Nagyjából a rezsicsökkentés lezárása óta nem fizettünk olyan sokat az orosz gázért, mint 2018-ban. Tavaly a drágulást ugyan még többnyire piaci folyamatok indokolták, de könnyen előfordulhat, hogy régiónkban tartósan magasan maradnak az árak.

Gázos az oroszok gázpiaca

2015. december 6.

Hírek

Hatalmas fordulat tanúi lehetnek a megfigyelők az európai gázpiacon: megrendült az elmúlt évtizedekben egyeduralkodó, általában az árakat is diktáló orosz gázmonopólium, a Gazprom helyzete. Nem csupán Európában vannak gondjai a cégnek, hanem Ázsiában is.

A putyini rezsicsökkentés

2014. június 9.

Hírek

Vlagyimir Putyinnak, önhatalmú kilengései ellenére, sikerült megnyerni a lakosság bizalmát azzal, hogy visszaállította az orosz állam tekintélyét és gazdasági stabilitását. A városi fűtési rendszer elmaradottsága is jól mutatja azonban, hogy az állami beruházások felfutásával nem sikerült korszerűsíteni az alapszolgáltatásokat. A közpénzek magáncélokra herdálása továbbra is óriási kísértés. Az energiahatékonyság pedig várhat.

Atomtudatlan parlamenti többség

2014. február 20.

Hírek

A kormány tegnap – utólag – tárgyalta a a paksi atomerőmű bővítésének a finanszírozásra kötött tíz milliárd eurós orosz hitelszerződést. A kormánypárt várhatóan már a jövő hétre összehívatja az Országgyűlés rendkívüli ülésszakát, hogy még a választások előtt utólagosan legalizálják is a kontraktust. Nagy valószínűség szerint a kétharmadot képviselők a részletek ismerete nélkül, parancsszóra szavaznak. A… Tovább »

Paul McCartney levele Putyinnak

2013. november 15.

Hírek

Sir Paul McCartney tegnap hozta nyilvánosságra Vlagyimir Putyinnak írt magánlevelét, amelyben azt kéri, hogy a sarkvidéki harmincak hazatérhessenek a családjukhoz.

Felborítja a geopolitikát a palagáz

2013. október 12.

Hírek

Oroszország, Irán, Katar, Bolívia… A Gázexportáló Országok Fóruma július 1-jén Moszkvában ült össze, hogy közös stratégiát próbáljanak kialakítani a palagáz egyre nagyobb súlyával szemben. A hagyományos gáztermelő országok aggódnak. Az új típusú termelés ma még elsősorban az USA-t érinti, de várható, hogy felborítja a világ geopolitikai egyensúlyát.

A Greenpeace miatt lefújtak egy BL meccset

2013. október 2.

Hírek

A Gazprom sarkvidéki kutatásai miatt a Greenpeace tegnap megzavarta a Basel – Schalke Bajnokok Ligája-mérkőzést. Öt percig állt a játék.