Jövőre lehet, hogy csak orosz gáz jön hazánkba, jóval drágábban

2019. június 3.

Hírek

Nagyjából a rezsicsökkentés lezárása óta nem fizettünk olyan sokat az orosz gázért, mint 2018-ban. Tavaly a drágulást ugyan még többnyire piaci folyamatok indokolták, de könnyen előfordulhat, hogy régiónkban tartósan magasan maradnak az árak.

Gázos az oroszok gázpiaca

2015. december 6.

Hírek

Hatalmas fordulat tanúi lehetnek a megfigyelők az európai gázpiacon: megrendült az elmúlt évtizedekben egyeduralkodó, általában az árakat is diktáló orosz gázmonopólium, a Gazprom helyzete. Nem csupán Európában vannak gondjai a cégnek, hanem Ázsiában is.

A putyini rezsicsökkentés

2014. június 9.

Hírek

Vlagyimir Putyinnak, önhatalmú kilengései ellenére, sikerült megnyerni a lakosság bizalmát azzal, hogy visszaállította az orosz állam tekintélyét és gazdasági stabilitását. A városi fűtési rendszer elmaradottsága is jól mutatja azonban, hogy az állami beruházások felfutásával nem sikerült korszerűsíteni az alapszolgáltatásokat. A közpénzek magáncélokra herdálása továbbra is óriási kísértés. Az energiahatékonyság pedig várhat.

Atomtudatlan parlamenti többség

2014. február 20.

Hírek

A kormány tegnap – utólag – tárgyalta a a paksi atomerőmű bővítésének a finanszírozásra kötött tíz milliárd eurós orosz hitelszerződést. A kormánypárt várhatóan már a jövő hétre összehívatja az Országgyűlés rendkívüli ülésszakát, hogy még a választások előtt utólagosan legalizálják is a kontraktust. Nagy valószínűség szerint a kétharmadot képviselők a részletek ismerete nélkül, parancsszóra szavaznak. A… Tovább »

Paul McCartney levele Putyinnak

2013. november 15.

Hírek

Sir Paul McCartney tegnap hozta nyilvánosságra Vlagyimir Putyinnak írt magánlevelét, amelyben azt kéri, hogy a sarkvidéki harmincak hazatérhessenek a családjukhoz.

Felborítja a geopolitikát a palagáz

2013. október 12.

Hírek

Oroszország, Irán, Katar, Bolívia… A Gázexportáló Országok Fóruma július 1-jén Moszkvában ült össze, hogy közös stratégiát próbáljanak kialakítani a palagáz egyre nagyobb súlyával szemben. A hagyományos gáztermelő országok aggódnak. Az új típusú termelés ma még elsősorban az USA-t érinti, de várható, hogy felborítja a világ geopolitikai egyensúlyát.

A Greenpeace miatt lefújtak egy BL meccset

2013. október 2.

Hírek

A Gazprom sarkvidéki kutatásai miatt a Greenpeace tegnap megzavarta a Basel – Schalke Bajnokok Ligája-mérkőzést. Öt percig állt a játék.

Két hónap a demonstráló Greenpeace aktivistáknak és a fotóriporternek

2013. szeptember 27.

Hírek

Egy murmanszki bíróság elrendelte a Greenpeace múlt szerdai akciójában részt vevő 22 ember letartóztatását, 8 aktivista fogva tartását 72 órára meghosszabbította – közölte ma a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A letartóztatottak között van Gyenyisz Szinyakov orosz fotóriporter is – ennyit az orosz demokráciáról.

Putyin szerint sem kalózok a Greenpeace aktivistái

2013. szeptember 26.

Hírek

Murmanszkban őrizetbe vették a Greenpeace aktivistáit és az őket szállító Arctic Sunrise jégtörőhajó személyzetét – közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Az orosz elnök szerint sem kalózok a Greenpeace aktivistái.