A klímaváltozás már akár 4 %-os GDP visszaesést is okozhat

2019. április 16.

Hírek

A befektetők, ezen belül a befektetési alapkezelők eddig nem sokat foglalkoztak a klímaváltozásból adódó szélsőséges időjárási események hatásaival, pedig egyes szektorokban ez most már megkerülhetetlen lesz a BlackRock amerikai befektetési alapkezelő tanulmánya szerint.

Növekedés, de milyen áron? Nemzeti vagyon kontra GDP

2019. március 26.

Hírek

A növekedésre és a jövedelemre koncentráló gazdasági statisztikák gyakran elfedik, hogyan tékozoljuk el a vagyonunkat és a természeti erőforrásainkat. Egyre több közgazdász és klímakutató szeretne valamilyen leltárat, amiben követhetjük a természeti erőforrásaink alakulását. Ez azonban nem olyan egyszerű.

A fenntartható társadalom nem visszalépés!

2018. december 24.

Hírek

Ennek a világnak hihetetlenül nagy szüksége van reális utópiákra. Az emberek részvételi demokráciát akarnak, demokratikus munkahelyeket, a munka fogalmának átértékelését, és igazságos társadalmat. Az Új Egyenlőség stúdiójában Köves Alexandra egyetemi adjunktussal, ökológiai közgazdásszal beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő a fenntarthatóságról, a munkáról és a boldogságról.

Az agrármatekban is csúsztat a kormány

2017. február 3.

Hírek

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter január 17-i sajtótájékoztatóján beszámolt a magyar mezőgazdaság erősödéséről, számokkal is alátámasztva kijelentéseit. Az elért sikerek azonban nem akkorák és messze nem olyan tartósak, mint ahogyan azt a tárca vezetője prezentálta. De van nagyobb gond is.

Ráncosodhat Putyin homloka

2016. február 7.

Hírek

A változatlanul lefelé tartó olajárak miatt az orosz gazdaság az idei évet is recesszióban tölti, és a tartós visszaesés, valamint a gyenge rubel együttes hatása miatt a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) várhatóan a fele lesz a három évvel ezelőtti értéknek – londoni elemzők szerint.

Kína 10 év múlva megelőzheti az USA-t

2014. december 27.

Hírek

Az eddig vártnál hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, Oroszország és Németország pedig visszaesik.

Európa évi 190 milliárdot bukhat az éghajlatváltozáson

2014. július 12.

Hírek

Nagyobb lélegzetű kutatást publikált a napokban az Európai Bizottság házon belüli tudományos kutatóintézete, a Joint Research Centre a klímaváltozás lehetséges hatásairól. A globális felmelegedés okozta károk a 2080-as évekre (erre az idősávra szólt a kutatás) a 190 milliárd eurót is elérhetik, ez a jelenlegi uniós GDP-nek az 1,8 százaléka, a magyar GDP majdnem kétszerese.

Végtelen növekedés egy véges bolygón?

2014. július 8.

Hírek

Nemzetközi petíció született magyar kezdeményezésre, melynek címzettjei az USA és az EU tudományos szervezeteinek vezetői. A cél, hogy nagyobb összeget fordítsanak a gazdasági növekedés határainak a vizsgálatára.

Lehet-e erényes a piac?

2013. augusztus 25.

Hírek

Létezik egy olyan közgazdaságtan, amelyben szerepet kap a személyesség, a kölcsönösség, az érzelem, amely a gazdasági kapcsolatokat nem személytelenül, eszközként kezeli.