Nemecsek és a tündérrózsák – tanévkezdés a Füvészkertben

2019. augusztus 29.

Hírek

Paradicsom, orchidea, és kaktusz nappal indul az őszi szezon a Füvészkertben, ahol csaknem minden látogató rákérdez a Pál utcai fiúk történetének helyszíneire, – hol bujkáltak a fiúk, merre járhatott Boka és Geréb? Két hete azonban már akár szelfit is készíthetnek Nemecsek Ernővel, akinek emlékszobra olyan helyen áll, melynél egészen biztosan garantált, hogy mindig lesz körülötte… Tovább »

Legyen hungarikum az Elvira major!

2019. augusztus 26.

Hírek

Érd délnyugati határában található az Elvira major, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel. Nem csak Magyarországon, de egész Európában nem található a csonthéjas gyümölcsöknek ilyen széleskörű génbankja. Magyarországon szinte minden faiskola és gyümölcsültetvény az Elvira majorból származik. Mindaz a tudás, amit őrzünk az őshonos csonthéjas gyümölcseinkről, ott található az Elvira majorban. Ez a páratlan állomány ismét veszélybe került. Ezért kezdeményezte az… Tovább »

60 éves a tápiószelei génbank

2019. augusztus 26.

Helyszín: Tápiószele

Sajtótájékoztatók

A tápiószelei génbank idén ünnepli fennállásának 60. évét. Ennek tiszteletére 2019. augusztus 26-án 14 órától jubileumi ünnepséget szervezünk, amelyre ezúton tisztelettel meghívom! PROGRAMTERVEZET 14:00: Dr. Nagy István agrárminiszter ünnepi beszéde az intézet fennállásának 60. évfordulója alkalmából 14:20: Czerván György országgyűlési képviselő köszöntője 14:35: Baktay Borbála főigazgató asszony köszöntője 14:50: Horváth Lajos osztályvezető – Az intézmény… Tovább »

Eltűnik a kávé génbankja

2019. január 18.

Hírek

A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.

Bakos János kapta a 2017. év Jánossy Andor-díját

2017. szeptember 22.

Hírek

A 10 éves Öko-forrás Közhasznú Alapítvány 2017-ben ötödik alkalommal adta át a díjat a hazai biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

Őrizzük meg az érdi csonthéjasgyümölcs-génbankot!

2017. szeptember 4.

Hírek

Az Orbán- kormány június végén határozatban rendelte el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ érdi kutatóállomása – mint a tervezett érdi ipari park kiépítését akadályozó tényező (!) – elköltöztetésének átfogó vizsgálatát. Az alábbi petíciót tesszük közzé az Elvira-majorban működő génbank védelme érdekében. Aláírásával csatlakozzon Ön is!

Likvidálnák az érdi génbankot?

2017. június 23.

Hírek

Elköltöztetnék az Elvira-majort. Összecsomagolnák és elvinnék Érdről. Mert akadályozza az ipari park fejlesztését. Pont a faültetvény és génbank van útban az ipari parknak. Hát fogják és viszik?

Léket kapott Noé bárkája

2017. május 20.

Hírek

A globális felmelegedés veszélyei: betört a víz a sarkvidéki raktárba, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják. Az építmény kibírná az atomtámadást, a háborúkat is, de a klímaváltozás okozta környezeti hatások ellen – úgy tűnik – kevésbé védett.

Noé magyar bárkája

2017. február 28.

Hírek

Ha a kihalás szélére került állatfaj utolsó példánya elpusztul, a világ minden pontján írnak róla. Ha egy hasonlóan veszélyeztetett növényfaj egyetlen tövét tapossa ki valaki, az nem kerül a hírekbe. A világ magbankjainak éppen az a szerepük, hogy megőrizzék a földi élet alapját jelentő flórát.