A hiúzok kihalásához vezet a beltenyészet

2023. február 14.

Hírek

A franciaországi hiúzok kihalással néznek szembe, a populációjuk 150 felnőttre csökkent. A DNS-vizsgálatok szerint a genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy 30 éven belül eltűnhetnek az országból, hacsak nem születnek sürgős intézkedések.

Bioetika, hol vagy? – Ideológiai lobbik, gazdasági érdekek és a demokratikus vita hiánya

2022. december 24.

Hírek

Az elmúlt évtizedekben a molekuláris biológia lélegzetelállító lehetőségeket tárt fel: ma már egy embrió genetikai örökségének módosítására is képes a tudomány. Egyes kutatók szerint ez a hibás gének kijavítását szolgálná, mások szerint viszont azt kockáztatjuk, hogy létrejön a személyre szabott emberek piaca, kérdések, problémák özönével. Hogyan tájékoztathatjuk minderről a nyilvánosságot, és hogyan szoríthatjuk keretek közé… Tovább »

Klónozással mentenék meg a veszélyeztetett görényfajt

2021. február 21.

Hírek

Veszélyeztetett görényt klónoztak amerikai tudósok. Az eljáráshoz szükséges sejteket egy közel 30 éve elpusztult feketelábú görénytől, Willától szerezték. Ez az első eset, hogy egy, az USA-ban őshonos, veszélyeztetett faj egyedét sikerült klónozni.

A vadon emlőseinek nőstényei szívósabbak

2020. március 27.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a vadon élő emlősfajok nőstény egyedei hosszabb életűek, mint a hímek: átlagosan 18,6 százalékkal élnek tovább ugyanazon faj nőstényei. Ez az eredmény jóval nagyobb eltérést mutat, mint amit korábbi tanulmányok találtak az embereknél, ahol a nők átlagosan 8 százalékkal élnek tovább a férfiaknál.

Magányos George segíthet az élet meghosszabbításában

2018. december 7.

Hírek

A galápagosi óriásteknősök olyan genetikai variánsokkal rendelkeznek, amelyek a DNS-javítással, az immunválasszal és a rák elnyomásával állnak kapcsolatban, s ez magyarázattal szolgálhat hosszú életükre – állítja egy új tanulmány.

GMO és génszerkesztés

2018. október 23.

Hírek

Október elején Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője önálló indítványt nyújtott be egy viszonylag új géntechnológiai eljárás, az úgynevezett genomszerkesztés szabályozásával kapcsolatban. A tárgyalásra kijelölt Mezőgazdasági Bizottság kormánypárti többsége elutasította az indítvány tárgyalását, így az nem kerülhet a plenáris ülés elé, és nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy a párt szakértője, Ács Sándorné, és a… Tovább »