Precíziós gén- és genomszerkesztés a mezőgazdaságban

2018. július 17.

Helyszín: Debrecen, Böszörményi út 138.

Sajtótájékoztatók

A Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei Szervezetével közösen „Precíziós gén- és genomszerkesztés a mezőgazdaságban – lehetőségek és kockázatok” címmel workshop-ot szervez, melyre tisztelettel meghívjuk.

Minek jelölni a génmódosított termékeket?

2018. július 6.

Hírek

A jelölés azt a benyomást fogja kelteni, mintha a géntechnológia használatával előállított termék az egészségre vagy a környezetre káros lenne, miközben a tudományos kutatások nem ezt mutatják – írta Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke, aki szerint fölösleges a GMO összetevők feltüntetése az élelmiszereken. A Mancs-ba írt cikkére reagált Darvas Béla ökotoxikológus.

GMO-szabályozás alá kerüljön-e a genomszerkesztés?

2018. június 20.

Hírek

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt tett nyilatkozata, amit nem ismételt meg az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt, nagyon gyors lépést váltott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinél, akik ma Dunaharasztiban elnökségi ülést tartottak.

Kiskapu az új génmódosított szervezeteknek?

2018. január 19.

Hírek

Az Európai Bíróság tegnap jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket. Európa szerte vita bontakozik ki az ún. “új nemesítési technológiákról”, amelyet egyes kutatók, mezőgazdasági vállalatok szeretnének kivonni a génmódosítási eljárások szigorúbb engedélyezési köréből. A VILÁG BIOGAZDÁI ELUTASÍTJÁK AZ ÚJ GMO-KAT

Az MTA állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

2017. december 18.

Hírek

Ellenszavazat nélkül fogadta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége azt az állásfoglalást, amelyet a három élettudományi osztály – a biológiai, orvosi és agrárosztály – készített napjaink egy legfontosabb tudományos módszeréről, a gyógyítás és a mezőgazdaság előtt is óriási lehetőségeket nyitó genomszerkesztésről.

Genomszerkesztés a precíziós nemesítésben

2017. május 04.

Helyszín: Budapet Ménesi út 44

Sajtótájékoztatók

Az USA azt akarja elérni, hogy ne számítsanak GMO-nak a precíziós szerkesztésű GMO-szervezetek. Az Egyesült Államokban már így kezelik ezeket. Európa még nem döntött.