Paks 2: elsumákolt földrengésbiztonság

2021. április 11.

Hírek

A Népszava értesülései szerint rengeteg kérdést kapott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Paks2 létesítési engedélyezési eljárásához kapcsolódó online közmeghallgatásban a tervezett erőmű helyszínének földrengésbiztonságáról. Egy új tanulmány szerint nem ellenőrizték megfelelően a terület geofizikai tulajdonságait.

Elhalkult a Föld

2020. július 26.

Hírek

A koronavírus-világjárvány miatt példátlan csendhullám terjedt el az egész Földön, az emberi tevékenység által okozott vibrációk mértéke durván visszazuhant a nemzetek korlátozásai miatt: az egész bolygó szeizmikus állomásaiból származó feljegyzések azt mutatják, hogy az ipari üzemek, a forgalom és más tevékenységek által okozott magas frekvenciájú zaj akár 50 százalékkal csökkenhetett.

Az MTA függetlensége és a paksi félretájékoztatás

2019. június 26.

Hírek

Nem csak a tudósok ügye: sokkal több múlhat az MTA függetlenségén, mint gondolnánk. Ez nem csak elvont társadalompolitikai kérdés, hanem a biztonsági is, hiszen ezen múlhat pl. a törésvonalon fekvő paksi atomerőművel kapcsolatos kutatások függetlensége is.

Elhunyt a klímatudomány nagyapja

2019. február 19.

Hírek

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére. Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus 87 éves volt.

Nem garantálja Paks II. földrengésbiztonságát az elvégzett földtani kutatás

2018. január 30.

Hírek

A Paks II. projektcég a közelmúltban 8 milliárd forintot költött egy földtani kutatásra, hogy bebizonyítsa: bár valóban vannak aktív tektonikus törésvonalak azon a területen, ahová az új paksi blokkokat építenék, ezek a létesítményre nem jelentenek veszélyt. Gerner Péter geológus nemrégiben az Átlátszón megjelent tanulmányában figyelmeztetett, hogy ezzel a kutatással több komoly szakmai probléma is van,… Tovább »

Harvey 127 milliárd tonna esőt hozott

2017. december 14.

Hírek

A Harvey, az Irma és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva. A 127 milliárdos kalkulációt annak alapján végezték, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt.

A FöCiK felszínre hozza a földtudomány értékeit

2014. november 9.

Hírek

Többezer szakembert tömörít az a kilenc szervezet, mely tegnap létrehozta a Földtudományi Civil Szervezetek Közösségét (FöCiK). Közös fellépésük célja megfelelő súllyal részt venni a véleményalkotási, érdekérvényesítési folyamatokban, és a döntéshozókat megalapozott tanulmányokkal, szakvéleményekkel segíteni.

És mégis mozog a föld, avagy földmozgások új szemlélettel

2014. június 22.

Hírek

Magyarországon leggyakrabban a lejtős tömegmozgások, vagyis a földcsuszamlások és a törmelékmozgások okozhatnak súlyos gondokat. A közelmúltban Fonyódon indult el a hegyoldal. Oszvald Tamás geológus, a földtani katasztrófák szakértője szerint a károk felszámolásában és a megelőzésben új szempontokat is figyelembe kellene venni.

Átalakuló földtani és geofizikai intézményrendszer

2011. december 29.

Hírek

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet összevonásával április 1-jével kezdi meg működését a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.