Gulyás Gergely miniszter össze-vissza beszél a makói gázkitermelésről is

2022. július 9.

Hírek

Az orosz–ukrán háború és az energiaárak emelkedése miatt vonzónak tűnhet az ötlet, hogy Makón meginduljon a földgáz kitermelése. Ennek a lehetőségéről is beszélt Gulyás Gergely a július 7-i kormányinfón – mint kiderült, tévesen. Halász Noémi geológus Facebook-bejegyzésben magyarázta el, mekkora butaságokat beszélt a miniszter.

Elkészült a Gerecse földtani veszélyforrás-térképe

2022. január 20.

Hírek

Az ELTE kutatóinak új térképe a felszínmozgásokhoz kapcsolódó dokumentált káresetek és a jövőben lejtős tömegmozgásokra hajlamos területek jelölésével hívja fel a figyelmet földtani eredetű veszélyekre, miközben a szintén potenciális veszélyforrásnak számító bezárt bányászati hulladékkezelőket is bemutatja. A komplex térinformatikai modellezéssel és többéves terepi munkával elkészült, modellértékű „többveszélyes” térkép helyi tervezéseknél is felhasználható.

Isten veled MÁFI

2021. december 6.

Hírek

Ferenc József forog a sírjában. 153 év után megszünteti az Orbán kormány a Magyar Állami Földtani Intézetet, a bányászat pedig önálló hatósági felügyelet nélkül maradt. Így még könnyebben tarolhatják le a nemzeti ásványi vagyont az Orbán-család bányászati cégei.

Átadták a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet

2021. június 24.

Hírek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye két pályázatnak köszönhetően, összesen 155 millió forintból újult meg – egyebek mellett új kiállítótérrel, játszótérrel, pihenőpadokkal, védőkorláttal és tereplépcsőkkel.

A Hátszegi-medence legidősebb emlősleleteit találták meg magyar kutatók

2021. március 9.

Hírek

Bár a magyar kutatók által vezetett nemzetközi csapat vizsgálatai elsősorban nem erre irányultak, hanem arra, hogy megtalálják azokat a több mint száz évvel ezelőtt elveszett dinoszaurusz lelőhelyeket, amelyek még Kadić Ottokár fedezett fel Erdélyben. Az ásatás során nem várt mennyiségű és mérető, gerincesektől származó leletek kerültek begyűjtésre.

125 éve találták az erdélyi dinoszauruszokat!

2021. január 1.

Hírek

Így az év első napján egy kis összefoglaló a 2020-as évről. A tavalyi év különlegesnek számít a hazai őslénykutatásban, ugyanis több fontos esemény kerek évfordulója esett rá.

20 éves a magyar dinoszaurusz lelőhely

2020. április 29.

Hírek

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt történt, hogy egy akkor másodéves geológus hallgató, Ősi Attila barátjával, Torma Andrással hosszas információ gyűjtés után eljutott egy akkor még aktív bányába a Bakonyban, hogy megvizsgáljanak egy ígéretesnek tűnő kőzetréteget, ahol pár órányi gyűjtés során előkerültek az első magyarországi dinoszaurusz leletek is. A többi, pedig, ahogy szokás mondani már történelem.

Egzotikus Európa

Kiadványok

A televízióból ismert világjáró geológus ebben a könyvében fél évszázad izgalmas európai utazásaira emlékezik. E hosszú idő alatt töviről hegyire bejárta az öreg kontinenst.

Világörökség listán az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park is

2019. július 7.

Hírek

Izlandon ez a harmadik világörökségi helyszín, a Surtsey szigete és a Þingvellir Nemzeti Park után. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága Bakuban most folyó konferenciáján július 6-án délelőtt fogadta el a park jelölését.