2040-re klímasemleges lehet a bécsi távfűtés – épülhet az első geotermikus erőmű

2022. november 27.

Hírek

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló forrásokon alapuljon.

Teljes tévúton a magyar energiastratégia

2022. október 27.

Hírek

Bár az Orbán-kormány lassan felfedezni látszik a Magyarország földje alatti, nagy mennyiségű, mindeddig kihasználatlan hőt, az energiahatékonyság, a szél- és biogáz-hasznosítás hatványozott ösztönzéséről továbbra sem hallani. Sőt, újabban a tervezett napenergia-fejlesztéseket is ellehetetlenítik.

Palkovics László fújja a passzátszelet a magyar energiapolitikában?

2022. szeptember 20.

Hírek

Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, például a szél és a geotermia, amelyek az energetikai átalakítás során lehetővé teszik, hogy függetlenné és zölddé váljunk – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter tegnap Brüsszelben. Változó szélviszonyok?

A rossz pályázatok miatt is kihasználatlan a földhő potenciál

2021. február 27.

Hírek

Minősíthetetlennek nevezte a geotermikus távfűtésekre kiírt pályázatokat és azok megvalósulásának egy részét is a Magyar Geotermális Egyesület (MGTE). Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt. Magyarország geotermikus kapacitásnak ma legfeljebb a 10-15 %- hasznosul.

Megújulós energia – de milyen áron?

2020. július 2.

Hírek

A legtöbben a megújuló energiaforrásokról a napra és a szélre gondolnak, ám van olyan energiaforrás is, amiből – ha nem tervezzük meg kellően – környezeti szempontból nem túl fenntarthatóan nyerhetünk energiát. A zöld HVG bemutatja, mi minden szolgálhat még megújuló energiaforrásként.

Európa 2. legnagyobb geotermikus távhőrendszere lesz Szegeden

2019. szeptember 7.

Hírek

22 milliárdos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben, a fejlesztésnek köszönhetően felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás – közölte Botka László (MSZP) polgármester.

Budapesten a Nemzetközi Geotermális Egyesület Igazgatótanácsa

2019. május 21.

Hírek

Néhány nappal ezelőtt, május 10-12. között Budapesten tartotta igazgatótanácsi ülését a Nemzetközi Geotermális Egyesület (International Geothermal Association, IGA). A szervezet vezetősége a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) meghívására érkezett a fővárosba.

Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése

2018. szeptember 28.

Helyszín: Budapest Music Center Tetőterem 1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Programok

2018. szeptember 28 péntek 9.30 Regisztráció 10.00 Megnyitó Szita Gábor, elnök, Magyar Geotermális Egyesület 10.05 Köszöntő beszéd Dr. Kókai Sándor, főiskolai tanár, intézetigazgató, Nyíregyházi Egyetem Műszaki Földtudományi Kar , Kőolaj és Földgáz Intézet 10.30 Előadások 1. Farkas Sándor, államtitkár, Agrárminisztérium A növényházi kertészeti ágazat fejlesztése és a termál program 2. Dr. Botos Barbara , helyettes… Tovább »