Sümegi tűzköves geotúra az ősember nyomában

2020. február 22. - 2020. február 22.

Helyszín: Sümeg

Programok

Időpont: 2020. február 22. Helyszín: Sümeg Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Sümeg, Sümeg Őskori kovabánya Geológiai bemutatóhely parkoló Távolság: 3+3 km Túra ideje: 5 óra Geotúránk első helyszínén egy a Szentgáli tűzkövesekhez hasonló jelentőségű őskori kultúrát egy európai viszonylatban is egyedülálló kovakő bánya területén ismerhetünk meg. Innen kis sétával szenzáció… Tovább »

Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei geotúra

2020. július 06.

Helyszín:

Programok

Időpont: 2020. február 15. Helyszín: Szentbékkálla Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó Dózsa György u. Távolság: 5 km Túra ideje: 5 óra Geotúránk Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel.  Bemelegítésül felsétálunk a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után… Tovább »

Téli kalandozás Salföld kincsei mentén – nem csak a kövek nyomában!

2020. január 18. - 2020. január 18.

Helyszín: Salföld

Programok

Találkozó helye: Salföld, Kossuth u. vége  10.00 óra Távolság: 8 km Túra ideje: 5 óra Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Ezen a testet-lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban.  A … Tovább »

Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál

2019. november 30. - 2019. november 30.

Helyszín: Balatonfüred, Koloska-völgy, Lóczy-barlang

Programok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága ez alkalommal kedvezményes kapcsolt programmal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők interaktív geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet, ezen felül ingyenes geofoglalkozáson vehetnek részt mindazok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba.

Geotúra-vezető képzés Sümeg térségében

2019. augusztus 19. - 2019. október 06.

Helyszín: Sümeg térsége (Csabrendek)

Programok

A Bakonyalja Barátai Egyesület, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkkal együttműködésben geotúra-vezető képzést szervez 2019. őszén, Sümeg térségében. A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges célja a gazdag földtudományi örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében szervezzük meg – hazánkban máig egyedülálló kezdemenyézésként –… Tovább »

Geotúra Városlőd földtani gyöngyszemei mentén – BfNPI – 2019

2019. május 25. - 2019. május 25.

Helyszín: Városlőd, Iglauer Park

Programok

Időpont: 2019. május 25. Helyszín: Városlőd Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Városlőd, Iglauer Park Távolság: hosszú: 12 km; rövid: 6 km Túra ideje: hosszú: 6 óra; rövid: 3,5 óra Városlődről induló geotúránk egy kevéssé ismert, ám egészen különleges geológiai képződményeket és páratlan kilátópontokat felvonultató útvonalon kanyarog. Lehet… Tovább »

Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén – BfNPI – 2019

2019. május 11. - 2019. május 11.

Helyszín: Bakonynána déli vége

Programok

Helyszín: Bakonynána Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Bakonynána déli vége Távolság: 6 km + 6 km Túra ideje: 6 óra Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét, a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje… Tovább »

Kőris-hegyi geotúra

2018. január 28.

Helyszín: Bakonybél, Bakony

Programok

Január végén a Bakony legmagasabb pontja, a 709 méter magas Kőris-hegy meghódítására indulunk a szokásosnál egy kicsit "haladósabb" geotúránkkal. Nemcsak a táv, de a szintemelkedés is több lesz a megszokottnál, viszont ilyen arányban nő az élmények és a látnivalók száma is! Kezdünk mindjárt az elején a Száraz-Gerence-völgyben a Pörgöl-barlanggal, melynek falában kagylóhéjakat keresünk. Barlangot egyébként… Tovább »

Geotúra a Csurgó-kúthoz

2014. december 28.

Helyszín: Döbrönte, Bakony

Programok

Csakúgy, mint az elmúlt években, a két ünnep között kost is a Csurgó-kúthoz indulunk geotúrázni. A Bakonyalja e turistakörökben jól ismert természeti látnivalója a leírások szerint a Bakony legnagyobb édesvizi mészkő előfordulása. Kis szerencsével, ha az időjárás fagyosra fordul, a forrást követő vízesés hatalmas jégfüggönnyé fog változni! Útközben bőven nyílik majd alkalom megfigyelni az ősmaradványokat,… Tovább »

Mikulás napi geotúra Tátika és Rezi várába

2014. december 06.

Helyszín: Tátika-Rezi régió, Zala megye

Programok

Mikulás napon a Keszthelyi-hegység északi részére, Tátika és Rezi várához, egy geotúrákkal eddig alig feltárt vidékre indulunk. A két várnak nemcsak a története különbözik gyökeresen, hanem a várhegyet és a falakat felépítő kőzetek is eltérőek. És természetesen az alapkőzeten létrejött két vegetáció típus is teljesen más, melyet még ilyenkor, a nyugalmi időszakban is érdemes közelebbről… Tovább »