Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás a Lóczy-barlangnál

2019. november 30. - 2019. november 30.

Helyszín: Balatonfüred, Koloska-völgy, Lóczy-barlang

Programok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága ez alkalommal kedvezményes kapcsolt programmal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők interaktív geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet, ezen felül ingyenes geofoglalkozáson vehetnek részt mindazok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba.

Geotúra-vezető képzés Sümeg térségében

2019. augusztus 19. - 2019. október 06.

Helyszín: Sümeg térsége (Csabrendek)

Programok

A Bakonyalja Barátai Egyesület, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkkal együttműködésben geotúra-vezető képzést szervez 2019. őszén, Sümeg térségében. A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges célja a gazdag földtudományi örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében szervezzük meg – hazánkban máig egyedülálló kezdemenyézésként –… Tovább »

Geotúra Városlőd földtani gyöngyszemei mentén – BfNPI – 2019

2019. május 25. - 2019. május 25.

Helyszín: Városlőd, Iglauer Park

Programok

Időpont: 2019. május 25. Helyszín: Városlőd Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Városlőd, Iglauer Park Távolság: hosszú: 12 km; rövid: 6 km Túra ideje: hosszú: 6 óra; rövid: 3,5 óra Városlődről induló geotúránk egy kevéssé ismert, ám egészen különleges geológiai képződményeket és páratlan kilátópontokat felvonultató útvonalon kanyarog. Lehet… Tovább »

Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén – BfNPI – 2019

2019. május 11. - 2019. május 11.

Helyszín: Bakonynána déli vége

Programok

Helyszín: Bakonynána Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő Találkozó időpontja: 10:00 óra Találkozó helye: Bakonynána déli vége Távolság: 6 km + 6 km Túra ideje: 6 óra Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét, a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje… Tovább »

Kőris-hegyi geotúra

2018. január 28.

Helyszín: Bakonybél, Bakony

Programok

Január végén a Bakony legmagasabb pontja, a 709 méter magas Kőris-hegy meghódítására indulunk a szokásosnál egy kicsit "haladósabb" geotúránkkal. Nemcsak a táv, de a szintemelkedés is több lesz a megszokottnál, viszont ilyen arányban nő az élmények és a látnivalók száma is! Kezdünk mindjárt az elején a Száraz-Gerence-völgyben a Pörgöl-barlanggal, melynek falában kagylóhéjakat keresünk. Barlangot egyébként… Tovább »

Geotúra a Csurgó-kúthoz

2014. december 28.

Helyszín: Döbrönte, Bakony

Programok

Csakúgy, mint az elmúlt években, a két ünnep között kost is a Csurgó-kúthoz indulunk geotúrázni. A Bakonyalja e turistakörökben jól ismert természeti látnivalója a leírások szerint a Bakony legnagyobb édesvizi mészkő előfordulása. Kis szerencsével, ha az időjárás fagyosra fordul, a forrást követő vízesés hatalmas jégfüggönnyé fog változni! Útközben bőven nyílik majd alkalom megfigyelni az ősmaradványokat,… Tovább »

Mikulás napi geotúra Tátika és Rezi várába

2014. december 06.

Helyszín: Tátika-Rezi régió, Zala megye

Programok

Mikulás napon a Keszthelyi-hegység északi részére, Tátika és Rezi várához, egy geotúrákkal eddig alig feltárt vidékre indulunk. A két várnak nemcsak a története különbözik gyökeresen, hanem a várhegyet és a falakat felépítő kőzetek is eltérőek. És természetesen az alapkőzeten létrejött két vegetáció típus is teljesen más, melyet még ilyenkor, a nyugalmi időszakban is érdemes közelebbről… Tovább »

Geotóp napok – a földtudományi értékek jegyében

2014. október 04. - 2014. október 11.

Helyszín: 14 helyszínen, országszerte

Programok

Hajdani vulkánok és tengerek nyomán, az élettelen természet értékeinek felfedezésére nyújtanak lehetőséget a geotóp napi programok 2014 október 4-én és 11-én, a Magyarhoni Földtani Társulat Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és Földművelésügyi Minisztérium Tájvédelmi és Nemzeti Parki Főosztály közös szervezésében. Országszerte 14 helyszínen tematikus túrák, földtudományi szakvezetések, kirándulások és játékos foglalkozások keretében hívunk mindenkit szabadtéri programjainkra. Várjuk… Tovább »

Geotúra-vezető képzés a Keszthelyi-hegységben

2014. augusztus 20. - 2014. szeptember 12.

Helyszín: Tapolca

Programok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete tájékoztatja Önt a Keszthelyi-hegységben idén ősszel induló, hazánkban mindmáig egyedülálló nyílt geotúra-vezető képzéséről, melyet a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesülettel együttműködve szervez:  Felnyílik a Keszthelyi-hegyég földtani kincsesládája…  Geotúra-vezetői tanfolyamot indít a nemzeti park a Forrásvíz Egyesülettel együttműködve A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése… Tovább »

Geotúra-vezető képzés a Bakonyalján

2014. március 29. - 2014. május 18.

Helyszín: Döbrönte (Bakonyalja)

Programok

A Bakonyalja Barátai Egyesület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony-Balaton Geopark irányító szervezete együttműködésével 60 órás elméleti és terepi ismeretek nyújtó geotúra-vezető képzést hirdet a Bakonyalján. Fedezze fel velünk a térség változatos értékeit: a döbröntei eocén mészkőszirt várromját, az egykor malmokat hajtó langyos forrásokat Tapolcafőn, az Örvény-tó homoklepényét, a Töpéri-kőfejtő barlangját, a farkasgyepűi… Tovább »