Kinyírja a kulturális és természetes világörökségünket az éghajlatváltozás?

2023. március 27.

Hírek

A Yellowstone Nemzeti Park, a Galápagos-szigetek, a Stonehenge, Velence vagy a Szabadság-szobor – mind olyan helyszínek, amelyeket a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási események és folyamatok fenyegetnek. Ráadásul a különböző stressz-faktorok (tömegturizmus, urbanizáció, környezetszennyezés) összekapcsolódhatnak az éghajlatváltozás fokozódó negatív hatásaival, felgyorsítva a sérülés, vagy akár a teljes pusztulás folyamatát.

Gyors olvadásnak indulhat az Ítéletnapi-gleccser

2022. szeptember 9.

Hírek

Az antarktiszi Thwaites-gleccser a globális felmelegedés hatására a következő években gyors olvadásnak indulhat. A gleccsert a tudósok „ítéletnapi gleccsernek” nevezték el, mert nagy az esély arra, hogy a gleccser egyszer összeomlik, ami több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.

Gyorsan olvad a Mount Everest legmagasabb gleccsere

2022. február 7.

Hírek

Több mint 54 métert veszített vastagságából az utóbbi negyed században a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest legmagasabban fekvő gleccsere, a gyorsan olvadó Déli-nyereg-gleccser. Amerikai és brit kutatók a természeti jelenséget az emelkedő hőmérséklet és az erős szelek számlájára írják.

Katasztrofális jövő vár Afrikára: gleccserelolvadás, szárazság és áradások

2021. október 20.

Hírek

Kelet-Afrika gleccserei 20 év alatt eltűnhetnek, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie a súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal. A klímaváltozás miatt a század közepére 3 %-kal csökkenhet a kontinensen a GDP – figyelmeztetett tegnap az ENSZ klímaügynöksége.

Alig havazott az Andokban, tovább tart a megaszárazság

2021. augusztus 7.

Hírek

A kutatók a globális felmelegedéshez kötik, hogy az Andokban az elmúlt közel egy évtizednyi aszályt követően idén is alig esett hó, a dél-amerikai hegységet megaszárazság sújtja. A gyér eső és hóesés miatt az Ecuador és Argentína között magasodó hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó.

Takaró a gleccserre

2021. július 13.

Hírek

A svédországi Helag-gleccser területe 40 százalékkal csökkent az elmúlt 100 év során. Néhány svéd tudós hőszigetelő vászonnal fedi be az ország legdélebbi gleccserének néhány négyzetméteres felületét, hogy lassítsák az olvadást.

Egyre drámaibb gleccsereink olvadása

2021. április 29.

Hírek

A világ csaknem összes gleccsere veszít tömegéből, méghozzá gyorsuló ütemben – állapította meg egy tegnap közzétett, minden korábbinál átfogóbb nemzetközi tudományos kutatás. A fontos vízforrást jelentő gleccserek elapadása hosszabb távon víz- és élelemhiányhoz vezethet.

Nem csak a Covid tesz be az alpoki síturizmusnak

2020. december 9.

Hírek

A klímaváltozás következtében eltűnhetnek a gleccserek a hegyláncról, ami egyrészt jelzi a tengerszint emelkedését, másrészt drámai hatással jár többek között az ivóvízforrásra és a vízenergiára is.