Argentína a glifozát halálos ölelésében

2019. június 11.

Hírek

A történet ott kezdődik, hogy 1994-ben Argentínában engedélyezték a GMO (genetikailag módosított) növények termesztését. Utólag kijelenthető, hogy ez egy sokk volt az ország számára. Hogy miért?

GMO-val a migráció ellen?

2019. június 9.

Hírek

Első alkalommal szervezett GMO-val, azaz genetikailag módosított organizmusokkal foglalkozó konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium. A budapesti konferencia célja egy szakmai párbeszéd megindítása volt az agrárium széles körében alkalmazható génmódosítási technológia élelmiszeripari, szabályozási és gazdasági hátteréről, illetve a genetikailag módosított szervezetektől mentes termékek piaci lehetőségeiről.

Az első élelmiszerbiztonsági világnap fókuszában az új kihívások

2019. június 7.

Hírek

Az idén június 7-én szervezik meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De… Tovább »

SZIE GMO Konferencia

2019. június 07. - 2019. június 07.

Helyszín: Budapest, Villányi út 29-43. SZIE Budai Campus

Programok

Ezúton szeretnénk meghívni Önt és munkatársait a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium szervezésében megvalósuló GMO Konferenciára. Helyszín:  1118 Budapest, Villányi út 29-43. SZIE Budai Campus ‘K’ épület Díszterem Időpont:  2019. 06. 07. 9:00-15:30 A konferenciával egy szakmai párbeszédet szeretnénk megindítani az agrárium széles körében alkalmazható GMO technológia élelmiszeripari, szabályozási és gazdasági… Tovább »

GMO és génszerkesztés

2018. október 23.

Hírek

Október elején Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője önálló indítványt nyújtott be egy viszonylag új géntechnológiai eljárás, az úgynevezett genomszerkesztés szabályozásával kapcsolatban. A tárgyalásra kijelölt Mezőgazdasági Bizottság kormánypárti többsége elutasította az indítvány tárgyalását, így az nem kerülhet a plenáris ülés elé, és nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy a párt szakértője, Ács Sándorné, és a… Tovább »

Gyapottal az éhezés ellen?

2018. október 20.

Hírek

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport. A növény génmódosított változatát már emberek is fogyaszthatják, liszt, fehérjeszelet vagy sós rágcsálnivaló is készíthető belőle.

Új nemesítési technikák és génmódosítás

2018. szeptember 11.

Hírek

A géntechnológia viharos ütemű fejlődése élesen veti fel a modern kutatás és technológia alapdilemmáját: megtehetjük-e mindazt, amire amúgy képesek vagyunk? A DDT-től a Contergan-tragédiáig számos intő példa mutatja, hogy a válasz semmiképpen sem lehet az „igen”.

Nem jönnek be a 2.0-ás GMO-k a hátsó ajtón

2018. július 25.

Hírek

Jó hír GMO-fronton: az Európai Unió Bírósága mai, mérföldkőnek számító döntése szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került “új génmódosítási technikák” GMO-nak minősülnek, azokat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.

Minek jelölni a génmódosított termékeket?

2018. július 6.

Hírek

A jelölés azt a benyomást fogja kelteni, mintha a géntechnológia használatával előállított termék az egészségre vagy a környezetre káros lenne, miközben a tudományos kutatások nem ezt mutatják – írta Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke, aki szerint fölösleges a GMO összetevők feltüntetése az élelmiszereken. A Mancs-ba írt cikkére reagált Darvas Béla ökotoxikológus.