Biztonságossá teszik a gólyafészkeket, mielőtt visszatérnek a lakók

2020. március 18.

Hírek

Az Agrárminisztérium támogatásával és az NKM Áramhálózat Kft. közreműködésével 60-nál is több helyszínen teszi biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A munkák még februárban kezdődtek és egész márciusban folynak, jelenleg is.

Több mint négyezer fészektartóval várja az E.ON a gólyákat

2019. március 23.

Hírek

Több mint 4000 gólyafészek tartóval indult az energiacég célzott madárvédelmi projektje a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében, áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program.

Gólyagyőzelem

2018. május 1.

Hírek

Békéscsabán a Bartók Béla u. 20. szám előtti oszlopon hosszú évek óta fészkelt egy gólyapár. A helyiek Karcsinak és Klárának nevezték el őket. A fészek egy tartón volt,így biztonságban voltak a madarak. Valakinek ez nem tetszett, és elindult a fészek kálváriája.

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

2017. február 5.

Hírek

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütés veszélye. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt.

Jó a kikosarazott gólyáknak

2016. február 2.

Hírek

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütésveszély. Március végéig lehetséges magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

Nem csökken, de egyre sérülékenyebb a magyarországi fehérgólya-állomány

2015. november 9.

Hírek

A magyarországi gólya állomány változásait 1941 óta követik a kutatók. Az akkor 15-16 ezer páros létszám az 1960-as évek végére harmadára csökkent a táplálkozóhelyek és hagyományos fészekrakóhelyek (nádtetők, széles kémények) fogyatkozása miatt. Az akkoriban elterjedő villanyoszlopokra átköltöző gólyaállomány stabilizálódott, az elmúlt közel fél évszázadban 5000 pár körül ingadozott.

Aktuális gólyavédelem magasító állvánnyal

2015. február 13.

Hírek

A mintegy 5.500 páros hazai fehérgólya-állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), áramütésveszélyt jelentenek nemcsak a fiókák, hanem a szülők számára is. Március végéig lehet magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

Új gólyafészek tartó kihelyezése és egy régi fészek tatarozása

2014. március 14.

Helyszín: Kóka

Sajtótájékoztatók

704 ezer forintot hozott a LUSH gólyája. A tavaly nyáron indult Charity Pot gyűjtésnek köszönhetően idén is rendületlenül folytatódhat az MME gólyavédelmi programja. Az MME egyébként is folyamatosan zajló gólyavédelmi programja újabb támogatást kapott, melynek keretében újabb gólyakosarak kerülnek kihelyezésre, valamint az ilyenkor szokásos fészekkarbantartások is megtörténnek.

Újabb gólyakosár kerül kihelyezésre

2013. március 12.

Helyszín: Biatorbágy

Sajtótájékoztatók

A mintegy 5.500 páros hazai fehér gólya állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken nyugvó fészkek – amellett, hogy áramot fogyasztanak – áramütés-veszélyt jelentenek nem csak a fiókák, de a szülők számára is. Csak Magyarországon minden évben több ezer (!) gólya pusztul el áramütés következtében, nem ritka, hogy egész… Tovább »

Indul a Gólyakaraván!

2012. június 16.

Helyszín: Ács - Szőny

Programok

A "Gólya road show" Ácson kezdődik, Szőnyben ér véget: 9 helyszínen lesz a nagyközönség számára is nyilvános fehér gólya gyűrűzés Komárom-Esztergom megyében 2012. június 16-án, szombaton! Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel közösen lebonyolításra kerülő, az E-ON és a DINPI támogatásával megvalósuló program keretén belül az érdeklődők betekintést kaphatnak a… Tovább »