Elektromos fogyasztásmérővel csökkenthető a villanyszámla

2023. március 4.

Hírek

A háztartási energiatakarékosság, a spórolás fontos lépése, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi áramot fogyasztunk. Ha tisztában vagyunk a pontos áramfogyasztásunkkal, meg tudjuk határozni, milyen területeken, milyen háztartási eszközök optimalizálásával érhetjük el a legnagyobb megtakarítást.

Kütyük, amik csalóka fogyasztók

2023. január 27.

Hírek

Amikor a háztartásban áramtakarékosságra törekszünk, legtöbben a nagyfogyasztókra, a háztartási nagygépekre koncentrálunk. Pedig hiába fogyaszt egy eszköz kevesebbet, ha sokat használjuk, bizony jelentősen meg tudja pörgetni a villanyórát. Játékkonzol, set-top box, wifi router, tévé – melyik mennyit fogyaszt? Hogyan spórolhatunk az áram fogyasztáson?

Másfélfokos életmóddal a túlélésért

2023. január 1.

Hírek

Ne a kormányra várjunk, mi tegyünk életvitelünkkel a hétköznapokban az élhető jövőnkért! De hogyan, mik a teendők? Többek között ezekre is keresi a válaszokat, és megoldásokat a GreenDependent Intézet egy Európai Uniós program magyar résztvevőjeként a lakossági és szakmai kiscsoportos ötletbörzéktől, a stratégia alkotáson át a zöld társasjátékig. A projektről az intézet két vezetője: Vadovics… Tovább »

Másfélfokos ünnepi naptár 2022.

2022. december 7.

Hírek

Vasárnap már a második adventi gyertyák gyúltak, a Greendependent Intézet pedig idén is összeállította ünnepi naptárát, amelyben a teljes adventi időszakra találhatunk napokra bontva ötleteket és inspirációt ahhoz, hogy tudatosabban, zöldebben, felelősebben ünnepelhessünk.

Másfél fokos életmód otthon – online előadás a GreenDependent Intézettől

2022. január 26. - 2022. január 26.

Helyszín: internet - virtuális tér

Programok

A klímaválság elleni küzdelem egyik legfontosabb színtere a saját otthonunk. Életmódunk, fogyasztói szokásaink megváltoztatásával, karbon-lábnyomunk csökkentésével mindannyian hozzájárulhatunk a jövőnket fenyegető hatások mérsékléséhez. Van értelme az egyének szintjén változtatnunk, mert a sok egyéni lépés előbb-utóbb jelentős változáshoz vezet globálisan is, valamint így hozzájárulunk a társadalmi normák, rendszerek megváltoztatásához is.

Háztartási energiafogyasztásunkat odafigyeléssel 7-10 %-kal csökkenthetjük

2021. november 13.

Hírek

Az elmúlt 9 évben az EnergiaKözösségek versenyében résztvevő háztartások átlagos energiamegtakarítása 7-10 % között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15-30 %-ot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest, mindezt a mindennapi tudatos energiahasználattal és nem beruházással érték el – közölte a versenyt szervező GreenDependent Intézet.

Újabb 60 ezer eurós pályázati lehetőség önkormányzatok számára – ismét megnyílt az EUCF!

2021. október 21.

Hírek

A második fordulón ismét eredményesek voltak a magyar pályázók az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása programban; az első felhívás eredményeihez hasonlóan ezúttal is 5 hazai nyertes született. Az újabb támogatási ciklus 2021. október 15.-én nyílt meg, a pályázatokat 2021. december 17.-ig várják. A támogatási rendszerről… Tovább »

Ismét EnergiaKözösségek verseny indul

2021. október 01. - 2021. október 08.

Helyszín: országos pályázat

Programok

A GreenDependent jubileumi 10. alakommal indítja újra az EnergiaKözösségek c. családi-háztartási energiamegtakarítási versenyét idén ősszel.  Idén abban az örömben is részesültünk, hogy az EU Fenntartható Energia Díjának döntőjébe is bekerültünk programunkkal.

121. Kislábnyom Hírlevél!

Kiadványok

Idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyi javuláshoz képest ismét július 29-ére esett – ahogy a pandémia előtt, 2019-ben is.